Kakvu hranu davati bolesnom psu?

Psi imaju sreće da neka oboljenja mogu da se leče ili drže pod kontrolom upotrebom specifične hrane, a radi se o specijalno formulisanoj hrani, koja se koristi kod mnogih akutnih i hroničnih bolesti.
Psi imaju sreće da neka oboljenja mogu da se leče ili drže pod kontrolom upotrebom specifične hrane, a radi se o specijalno formulisanoj hrani, koja se koristi kod mnogih akutnih i hroničnih bolesti.

Osnovno pravilo kod ove hrane je da se ona mora koristiti bez mešanja i dodataka drugih vrsta hrane i obavezno prisustvo vode. Period konzumacije ove hrane, u zavisnosti od toga o kojoj patologiji je reč, traje nekoliko dana ili nedelja, a kod hroničnih bolesti, upotreba ove hrane može biti znatno duža ukoliko to vaš veterinar odredi. Ova hrana je uglavnom u ubliku granula pa psi koji su od ranije naviknuti na ovaj način ishrane uglavnom nemaju većih problema pri konzumaciji.

Gotovo da nema organa ili sistema organa za koje ne postoji adekvatno pripremljena hrana, pa tako postoji hrana za pse sa problemima kardiovaskularnog sistema, koštano-zglobnog aparata, digestivnim, urinarnim i drugim.

Velik je broj pasa koji pate od bolesti srca. Na sreću, bolest srca danas može biti efikasno kontrolisana korišćenjem adekvatnih lekova, promenom u načinu života i posebnom, mediciranom hranom. Poseban režim ishrane propisuje veterinar, a ona uključuje upotrebu posebno formulisane, veterinarske, medicinske dijete. Ovakva hrana sadrži minimalnu količinu soli. Bogata je i hranjivim materijama koje se gube u toku terapije bolesti, a neophodne su za pravilnu funkciju srca.

Ukoliko pas ima  probleme lokomotornog sistema, tačnije ako ga muči bol u zglobovima, javljaju se problemi vezivnog tkiva i zbog ukočenosti ne može da se kreće, medicirana hrana će biti pravi lek za njega. Ovakva hrana je bogata određenim sastojcima kao što su glukozamin i hondroitin koji će pomoći obnavljanje hrskavice i smanjiti bol u zglobovima.

Zato, ukoliko veterinar propiše mediciranu hranu za obolelog ljubimca – to treba shvatiti kao ozbiljan dodatak postojećoj terapiji koja će pomoći da se vaš ljubimac što pre vrati u normalno zdravstveno stanje.

U Pet centru možete pronaći veliki izbor gotove kvalitetne hrane, veterinarskih dijeta, antiparazitskih sredstava i druge kvalitetne opreme. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.