Patentira se novi način da zubi izrastu iz matičnih ćelija

I sama pomisao gubitka zuba u poznim godinama može biti zastrašujuća, ali to je nažalost situacija s kojom se mnoge odrasle osobe suočavaju.
Patentira se novi način da zubi izrastu iz matičnih ćelija
Foto: Pixabay
Više od četvrtine odraslih osoba izgubi sve svoje zube do 74. godine.
 
Stomatološki implanti mogu biti rešenje problema, ali mogu biti jako neugodni, pogotovo ako se ne prilagode ustima. Međutim, nova tehnika može da pomogne ljudima da im izrastu novi zubi za samo devet sedmica i to uz pomoć vlastitih matičnih ćelija, piše Bright Side.
 
Naime, prema magazinu Journal of Dental Research, istraživači su izveli eksperiment na 22 pacova. Nakon što su faktori rasta implantirani u usta pacova, novi koštani materijal regenerisan je i integrisan unutar devet sedmica. Prema istraživačima, ovo je prvi put da se ovakve strukture regenerišu u živom organizmu, prenosi Klix.
 
Ukoliko se ovaj tretman pokaže kao uspešan, biće to jedan od najuspešnijih medicinskih poduhvata, ali i isplativije rešenje za pacijente koji sebi ne mogu priuštiti zubne implante.
 
Za sada su nažalost zubni implanti jedina dobra zamena koja može pomoći ljudima koji su izgubili zube. Oni mogu biti bolni, zahtevaju dug proces izlečenja i često se ne prilagođavaju starenju usta, što može uzrokovati da implant potpuno propadne. 
 
Međutim, ova nova alternativa bi uskoro mogla postati stvarnost. Univerzitet Columbia koji je izvršio ova istraživanja podneo je patentne prijave za ovu novu tehnologiju i traži načine kako da učini proces komercijalno dostupnim.
  • Sladja

    13.05.2019 12:57
    Mrzite i dalje Ameriku
    Hvala uredniku za ovu vest. Ovo ne znaci da treba da prestanenet da perete zube! Treba nam vise ovakvih stvari, bar na ovaj nacin da idemo u korak sa svetom. Bravo za istrazivace! Inace na Univerzitetu u Kolumbiji je radio i cuveni Pupin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.