Zašto je važno koristiti kreme za sunčanje i izbegavati solarijum

Došlo je lepo i sunčano vreme, pa stižu i upozorenja lekara da kožu ne izlažemo suncu, naročito u periodu od 10 do 16 časova kada je UV zračenje najintenzivnije.
Zašto je važno koristiti kreme za sunčanje i izbegavati solarijum
Foto: Pixabay
Dermatovenerolog Mirjana Popadić, uz opasnosti od sunčevih zraka, ukazuje za N1 i na štetnost solarijuma, naročito po mlađe od 18 godina.
 
Solarijum je i kod nas zabranjen za osobe mlađe od 18 godina, jer je koža u detinjstvu i adolescenciji najviše sklona oštećenju, navodi Popadić. To su još mlade ćelije koje su veoma senzitivne na UV radijaciju, dodaje.
 
Govoreći o izlaganju sunčevim zracima, doktorka naglašava da sunce ima kumulativan efekat, poput rendgendskih zraka, pa ćemo štetne efekte gorenja osetiti za 15, 20 godina.
 
Ako zaštitimo kožu u mladalaštvu, smanjujemo rizik i od kasnijih problema. Zato dr Popadić savetuje - minimalno, nužno izlaganje suncu. Uz to neophodna je i adekvatna antisolarna krema. "Ne samo sa SPF faktorom koja nam govori o UVB zaštiti, već mora imati zaštitu i od UVA zraka. Mazanje svih delova tela, čak i iza ušiju što gotovo niko ne radi, nakon kupanja - ponovna aplikacija, ne štedeti na kremama, ne može jedna mala količina da prekrije veliku površinu i, naravno, zaštitna garderoba", savetuje doktorka.
 
Smatralo se do skoro da UVA zraci nisu direktno kancerogeni, ali je dokazano da su i oni kancerogeni, navodi Popadićeva. UVB zraci, dodaje, direktno utiču na pojavu opekotina kad se intenzivno izložimo suncu.
 
"Kombinacija UVA i UVB zraka značajno oštećuje kožu, DNK svake ćelije kože, pa kasnije dolazi do mutacije i dolazi ne samo do melanoma već i o drugih kancera kože, koji nisu toliko agresivni, ali se svakako njihov broj povećava", navodi doktorka.
 
Dodaje da stoprocentne zaštite od sunčevih zraka nema. "Ukoliko dobijemo tu bronzanu boju, to je već jedan znak oštećenja sunca. Jedini pravi način da se zaštitimo je da se minimalno izlažemo suncu. I ispod suncobrana imamo reflektovanja zraka, ni u vodi nismo zaštićeni", navodi.
 
Pozitivan efekat sunca je sinteza vitamina D, samo što postoji zabluda s tim u vezi - da treba produžavati izlaganje suncu, kaže doktorka. Za potrebnu dozu vitamina D dovoljno je, dodaje, 15 minuta svakodnevnih aktivnosti - odlaska od kuće do posla i obrnuto, do prodavnice...
 
Dodaje da se pod dejstvom sunca podiže nivo endorfina, pa ono utiče pozitivno i na naše raspoloženje, da se osećamo bolje.
  • Nesa

    16.06.2019 18:11
    Ah
    Lazi globalista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).