Zašto svaki muškarac treba da oko 40. godine ode kod urologa?

Karcinom prostate spada u najčešća maligna oboljenja kod muškaraca.
Zašto svaki muškarac treba da oko 40. godine ode kod urologa?
Foto: Pixabay
Sa preventivnim pregledima prostate svaki muškarac trebalo bi da počne oko 40. godine života, kaže urolog Mišo Dukić iz poliklinike Uromedica NS.
 
“Muškarac tada treba da prvi put uradi PSA antigen, to je analiza koja govori o nivou prostata specifičnog antigena (PSA) u organizmu. On je specifičan za svakog  muškarca, odnosno ne postoji njegov normalan nivo generalno, nego se on razlikuje od muškarca do muškarca”, navodi dr Dukić.   
 
Zbog toga je značajno preventivno uraditi ovu analizu, jer će na taj način urolog moći da u narednom periodu prati pacijenta.
 
“Redovnim praćenjem dobićemo jednu krivu koja će nam govoriti o postepenom povećanju vrednosti PSA. Uzmimo kao primer dvojicu muškaraca koji u 60. ili 65. godini imaju vrednost PSA 4 ng/ml. Ako je jedan svo vreme, od svoje 40. godine, imao slične vrednosti, njemu ćemo reći da je sve u redu. Međutim, muškarac koji je na početku imao 1 ng/ml, a sada 4, za njega ta vrednost nije u redu, bez obzira što je ona ista kod obojice”, kaže  dr Dukić
 
Kako navodi, za prevenciju karcinoma prostate, pored ove analize, važni su i pregledi kod urologa, kao i da se uradi ultrazvuk prostate:
 
“Pravovremenim pregledima i analizama moguće je otkrivanje karcinoma u njegovoj ranoj fazi, što je veoma važno za potpuno izlečenje.”
 
Dakle, svaki muškarac trebalo bi da se oko 40. godine života javi urologu.
 
“Ako je sve u redu, drugi put može da se javi za pet godina. Onima kod kojih se ustanove određene promene, lekar će savetovati ranije kontrole. Posle 50. godine svaki muškarac bi trebalo bar jednom godišnje da poseti urologa. Mislim da posle 60. godine starosti muškarci redovno već idu kod svog urologa”, kaže dr Dukić. 
 
Prema njegovim rečima, razlog zašto su preventivni pregledi važni je taj što kod karcinoma prostate oboleli nema nikakve tegobe. Kako navodi, problemi sa mokrenjem javljaju se kod dobroćudnog uvećanja prostate koje se neminovno javlja kod svakog muškarca.
 
“Kod određenog broja muškaraca ono kreće u 30. godini, pa oni već u svojoj 50. ili 60. moraju da se operišu. Muškarci kod kojih ova bolest počinje u 50. godini dožive i da u svojim 80-im godinama nemaju problema sa mokrenjem, pa onda njihova familija kaže da deda nikada nije imao problem sa  prostatom. Da, ali da je živeo još 10 godina sigurno bi ga imao. Prema tome, problemi sa mokrenjem i uvećanje prostate su nešto što je neminovno da se desi svakom muškarcu, ističe doktor Dukić.
 
Dodaje da, međutim, dosta ljudi povezuje karcinom prostate sa problemima sa mokrenjem:
 
“To se obično ne događa. Muškarac nema nikakve tegobe kod karcinoma prostate. Kada se tegobe jave zbog karcinoma onda je bolest već odmakla i već je u svojoj značajnoj fazi.“
 
Savet muškarcima je i da za očuvanje zdravlja prostate ne bi trebalo da jedu začinjenu hranu i piju alkohol.
 
“Prostata je žlezdani organ pa je veoma osetljiva na začinjenu hranu. Prema tome, svaki muškarac koji ima određene probleme sa prostatom trebalo bi da izbegava da jede ljuto, začinjeno, da pije gazirana pića. Treba izbegavati alkohol, posebno bojena pića – vinjak, konjak, viski. Vina takođe značajno utiču na pogoršanje simptoma kod oboljenja prostate. Treba jesti koštunjavo voće - orahe, lešnike, bademe”, savetuje dr Mišo Dukić.
 
Više informacija o poliklinici Uromedica NS možete pronaći OVDE. Poliklinika se nalazi u Gundulićevoj 8, a brojevi telefona su 021/ 26 111 88 i 021/ 255 31 33.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 o preventivnim pregledima prostate možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.