Otkriven novi organ odgovoran za osećaj bola

Naučnici su otkrili prethodno nepoznat organ preko kojeg ljudi detektuju opasne nadražaje iz okoline i mogao bi biti odgovoran za određene vrste bola.
Otkriven novi organ odgovoran za osećaj bola
Foto: Pixabay
Nalazi se ispod gornjeg sloja kože.
 
Organ su pronašli naučnici švedskog instituta Karolinska Institutet, a sastoji se od mrežastih Švanovih ćelija koje se nalaze u blizini živaca, koje poput hobotnice omotavaju i ulaze u nervne ćelije kako bi ih održale u životu, a prethodno nije bilo poznato da učestvuju u osećaju bola. Struktura viri neposredno ispod površine kože, proširujući izbočine nalik nitima u njen spoljašnji sloj, epidermis.
 
Otkriće je objavljeno u časopisu "Science", a struktura je dobila neglamurozno ime nociceptivni glioneuronski kompleks (NGNC).
 
NGNC formira jedinstvenu, zamršenu mrežu s obližnjim nervnim ćelijama po celom telu, što navodi istraživače da tvrde kako bi trebalo da bude i zvanično imenovan organom.
 
Naučnici su bili iznenađeni otkrićem jer se dugo verovalo da su završeci nervnih ćelija u epidermisu goli ili da nemaju omotač.
 
"Naše istraživanje pokazuje da se osetljivost na bol ne javlja samo u kožnim nervima, već i u ovom nedavno otkrivenom organu koji je osetljiv na bol", rekao je autor studije Patrik Ernfors. "Novi organ je dvoćelijski receptor koji zajedno čine nerv i Švanova ćelija."
 
Ovo otkriće bi moglo dovesti do razvoja novih lekova protiv bolova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.