Žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi da izbace kofein

Žene koje pokušavaju da postanu majke, ili su već trudne, trebalo bi da izbace kofein u potpunosti, kako bi maksimalno smanjile rizik od gubitka bebe, upozoravaju naučnici.
Žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi da izbace kofein
Foto: Pixabay
Istraživanja na više od 1.200 žena pokazala su da čak i nizak nivo kofeina predstavlja opasnost i pre i tokom trudnoće.
 
Ovaj savet je u skladu sa NHS (National Health Service) smernicama, koje kažu da su oko dve šoljice instant kafe na dan sigurne, ali veće količine od ove bi moglo dovesti do male težine bebe na porođaju.
 
O ovoj temi se dosta raspravljalo, jer postoje dokazi da kofein, koji takođe postoji u čaju i energetskim napicima, nema uticaja na bebe u materici.
 
Studija, koju je vodio američki Nacionalni institut za zdravlje, nije objavljena i biće predstavljena na kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu (ASRM) u Filadelfiji.
 
Istraživači tvrde: "Bilo koji nivo unosa kofeina tokom trudnoće može povećati rizik od gubitka bebe, posebno u prvim osam nedelja trudnoće. Žene koje pokušavaju da zatrudne mogu imati koristi od eliminisanja unosa kofeina pre začeća i tokom rane trudnoće".
 
Tim, koji je vodila dr Aleksandra Purdju-Smit, vratio se istraživanju iz 2014. godine koje je razmatralo efekte aspirina na trudnoću.
 
Učesnice, 1.228 žena koje su pokušale da zatrudne između 2007. i 2011, bile su zamoljene da prijave koliko kofeina i alkohola su konzumirale. Izmereni su i nivoi kofeina u krvi, ali nije jasno da li su od njih tražili da beleže svoju ishranu, jer hrana poput čokolade, takođe, sadrži kofein.
 
Rezultati su pokazali da je unos dva ili više pića dnevno, uključujući kafu, čaj ili gazirana pića, pre začeća bio povezan sa rizikom od gubitka bebe. Zbog toga su istraživači zaključili da bi žene tokom trudnoće mogle imati samo koristi od potpunog uklanjanja kofeina iz ishrane.
  • Profesorka

    19.10.2019 00:45
    Broj partnera je nebitan, bitno je kako se ponasamo prema partneru, da li ga postujemo, da li smo posteni u odnosu...itd. Bitno je takodje biti emancipovan i voditi racuna o svom zdravlju. Koristiti kondom sem u slucaju kad odluci par obostrano da zeli dete.
    Moze zena spavati sa njih ne znam koliko a ako je losa sperma dzaba...
    I kad se rodi zdravo dete ni to nije garancija...ama bas nikakva...mal mal pa cujem decak dobio karcinom, devojcica umrla od istog, ovaj ima tumor u glavi., onaj leukemiju.....uzas, strahota i naopako
  • Novi Sad

    17.10.2019 00:34
    @zemo
    Ma gluposti. To koliko je neko imao partnera pre tebe potpuno je nebitno. Bitno je da je neko posten u odnosu i veran, da ne maltretira ovog drugog, da pruza ljubav, paznju...Bitno je da rade leptirici, da je dobar sex, da se dvoje slazu i postuju...Lose je ako neko namerno unapred ide sa tim e sad cu ovog/ ovu da iskoristim i sutnem...lose namere su nesto sto je lose, a ako se dvoje spontano svide jedno drugom , desi se avantura...pa se jedan zaljubi a drugi ne i odluci da ne nastavi, ili nastave pa jedan shvati da nesto ne stima ....sasvim je ok prekinuti, visa sila...a ako im uspe onda je to predivno...A sto se tice bolesti naravno da polne bolesti mogu da ostave posledice po reproduktivno zdravlje jedne osobe al zato se koristi kondom sve do momenta kad oboje odluce da zele dete ... Al isto tako i mnogi drugi faktori mogu da uticu da su deca bolesna, ozracenost, toksicne materije, zagadjena hrana,pusenje, alkohol u trudnocu, i ko zna sta jos sve....a nekad nema pravila rodi se zdrav a imao je sve predispozicije da bude bolestan ili obrnuto....
  • Jedno i to jedva

    16.10.2019 16:47
    @zemo
    Jel bar gospodja čkolovala?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.