Potres mozga najčešći kod dece koja treniraju fudbal i hokej

Stope potresa mozga u svim sportovima su se smanjile poslednjih godina, osim u fudbalu, pokazalo je to istraživanje američkih stručnjaka objavljeno u časopisu "Pediatrics".
Potres mozga najčešći kod dece koja treniraju fudbal i hokej
Foto: Pixabay
"Ovi rezultati su važni za sve one koji su uključeni u srednjoškolske sportove, roditelje, trenere, sportiste te istraživače", rekao je Avinaš Kandran sa Univerziteta Severna Karolina, koji je ujedno i autor spomenute studije.
 
Studija je napravljena nakon analize podataka o 9.542 slučajeva potresa mozga u 20 srednjoškolskih sportova u SAD-u u školskim godinama 2013/2014. te 2017/2018. Zabeležili su su ih u fudbalu, ragbiju, košarci, bejzbolu, hokeju na ledu, plivanju, ronjenju, rvanju, trčanju, odbojci itd. Bilo je slučajeva povreda i tokom navijanja.
 
Kod dečaka je takvih povreda bilo najviše tokom igranja fudbala i hokeja na ledu, a kod devojčica za vreme igranja fudbala. Kod ta tri sporta je stopa pojave potresa mozga bila najveća, a najviše, njih 63,7 odsto, dogodilo se tokom takmičenja, ne treninga. Veća stopa povreda tokom treninga pokazala se samo kod navijačica koje bodre timove u vreme takmičenja.
 
Inače, potres mozga je vrsta traumatične povrede glave koja nastaje nakon jakog udarca, a može biti okarakterisana kao lakša i teža. Istraživači kažu da u SAD-u svake godine zabeleže više od 800.000 traumatičnih povreda mozga kod dece. Takođe, upozoravaju da ponavljani udarci u glavu, poput udarca loptom tokom fudbala, mogu dovesti do dugoročnog gubitka pamćenja, demencije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, prenosi CNN.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.