Belgijska paraolimpijka okončala život eutanazijom u 40. godini

Belgijska paraolimpijka Marike Vervort, okončala je život eutanazijom u 40. godini života.
Vervort je patila od neizlečive degenerativne bolesti mišića. Eutanazija je u Belgiji legalna, a Vervort je 2008. potpisala saglasnost koja lekarima omogućava da okončaju njen život, prenosi BBC.
 
U saopštenju iz njenog rodnog grada Diesta se navodi da se Vervort odlučila na okončanje svog života u utorak naveče. Bolest joj je uzrokovala stalne bolove, epileptične napade, paralizu u nogama i bila je jedva sposobna da spava.
 
"Ima dana kada se osećam jako, jako loše, dobijem epileptični napad, plačem, vrištim od bolova. Potrebno mi je puno lekova protiv bolova, valijum, morfijum", rekla je ona 2016. za za BBC Radio 5.
 
"Mnogi me pitaju kako je moguće da imam tako dobre rezultate i da se još uvek smešim iako osećam svu tu bol i uzimam lekove koji jedu moje mišiće. Za mene su sport i trke u invalidskim kolicima svojevrsni lek", kazala je ona tada.
 
Vervort je osvojila zlato u trci s invalidskim kolicima T52 na 100 metara u Londonu 2012, kao i srebro u utrci za invalidska kolica T52 na 200 metara. Na Paraolimpijadi u Riju osvojila je srebro u trci T51/52 400m i bronzu u utrci T51/52 100m.
 
Upitana o potpisivanju papira za eutanaziju, nakon Paraolimpijade u Riju rekla je za BBC: "Ljudima pruža osećaj mira. Znam kada mi je dosta, imam te papire."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.