Jedan od najskupljih lekova na svetu košta 2,1 milion dolara

Novi lek za spinalnu mišićnu atrofiju Zolgensma postao je važan pokretač osetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarskii farmaceutski div Novartis.
Jedan od najskupljih lekova na svetu košta 2,1 milion dolara
Foto: Pixabay
Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromesečju porasli su 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je osam odsto, na dve milijarde dolara.
 
Među tri ključna pokretača rasta u Novartisu izdvajaju Zolgensmu, gensku terapiju za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije, uz Cosentyx, lek za psorijazu i artritis, i Entresto, kojim se leče hronične srčane bolesti.
 
Američki regulatori odobrili su puštanje leka u promet u maju ove godine. Lek se uzima jednokratno a cena mu je 2,1 milion dolara.
 
U razdoblju od jula do septembra lek je generisao prihode od 160 miliona dolara, navode u Novartisu, prvi put objavljujući konkretne brojke.
 
Polovina pacijenata koji danas uzimaju Zolgensmu ranije se lečila konkurentskim proizvodom američkog Biogen.
 
Lek je imao uspeha u SAD-u ali još čeka odobrenje regulatora u Evropskoj uniji i Japanu. Izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izveštajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.
 
Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.
  • munjo

    29.10.2019 07:46
    x
    Značia prodato je 76,19 komada leka, koji mučenik je imao samo za 0,19 ti deo od tablete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.