Oboleli od melanoma traže uvođenje kombinovane terapije

Kombinovana terapija pacijenata obolelih od melanoma, koja se sastoji od dva inhibitora i koja bi značajno olakšala lečenje, još nije dostupna u Srbiji, saopštio je predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, Savo Pilipović.
Oboleli od melanoma traže uvođenje kombinovane terapije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naveo je da "lečenje jednim inhibitorom ili monoterapijom, koja mnogo brže daje rezultate, ali uz mnogo veće nuspojave, nije dovoljno pacijentima obolelim od ove bolesti".
 
"Kombinovana terapija je evropski standard, jer kada imate dva inhibitora u terapiji dobijate dva leka gde je proces lečenja mnogo duži, ali nuspojave su mnogo manje", kazao je Pilipović.
 
On je naveo da se nada da će ova terapija biti uskoro u Srbiji uvedena u sistem lečenja i da o tome pregovaraju Republički fond za zdravstveno osiguranje i proizvodjači lekova.
 
"Naše udruženje se bori za uvodjenje inovativnih terapija i do sada smo u tome imali uspeha, a imamo i psihološku podršku, veoma bitnu za pacijente", rekao je Pilipović.
 
Načelnica Klinike za dermatologiju Vojnomedicinske akademije, Lidija Kandolf Sekulović, navela je da se godišnje registruje 650 do 700 novoobolelih od melanoma i da je taj broj sve veći i veći.
 
"Poslednjih godina se povećava broj ranije otkrivenih melanoma. U Nemačkoj se preko 90 odsto slučajeva otkrije u ranoj fazi, dok se u Srbiji 30 odsto ljudi javi kasno", rekla je Kandorf Sekulović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.