Naučnici: "Dugi" sati na poslu podižu krvni pritisak

Plaćen ili ne, prekovremeni rad može ozbiljno da poveća rizik od hipertenzije, upozoravaju kanadski naučnici.
Naučnici: "Dugi" sati na poslu podižu krvni pritisak
Foto: Pixabay
Dugi sati provedeni na poslu ne prijaju krvnom pritisku, sugeriše nova kanadska studija, rađena u tri javne ustanove u provinciji Kvebek, prenosi RTS.
 
Petogodišnje istraživanje pratilo je oko 3.500 ispitanika, od kojih je trećina patila od hipertenzije. U odnosu na učesnike koji su radili manje od 35 sati sedmično, oni koji su radili više od 49 sati, imali su i do 70 odsto veći rizik za hipertenziju.
 
Najčešće, radilo se o takozvanoj maskiranoj hipertenziji – visokom krvnom pritisku koji može da se propusti tokom rutinskog lekarskog pregleda. Može da se otkrije tek kada se krvni pritisak kontinuirano prati i danju i noću.
 
Umereno povećanje rizika za visok krvni pritisak zabeležen je i kod osoba koje su radile tek nekoliko prekovremenih sati tokom nedelje. Svi ispitanici radili su kancelarijske poslove. Rizik se podjednako odnosi i na žene i na muškarce.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.