Povišen šećer izaziva komplikacije u oku i probleme sa vidom

Dijabetes ili šećerna bolest je hronična bolest koju uzrokuje smanjeno lučenje insulina.
Povišen šećer izaziva komplikacije u oku i probleme sa vidom
Foto: 021.rs
Posledica toga je povećana količina šećera u krvi koja je uzrok svih komplikacija koje se javljaju tokom dugog trajanja ove bolesti, kaže doktorka Snežana Vlajković iz Specijalne oftalmološke bolnice "Eliksir".
 
"Dijabetes je bolest koja po statistici Svetske zdravstvene organizacije ima vodeće mesto u, tako da kažem, epidemiji hroničnih sistemskih oboljenja i po najnovijim statistikama od nje boluje više od 350 miliona ljudi u svetu. Nekada se prosto prikrade sa simptomima koje pacijenti skoro i ne primete, dok bolest godinama traje i nanese mnogo štete organima", navodi dr Vlajković.    
 
Zbog toga se često otkriva tek kada se, zbog problema sa vidom, pacijenti jave oftalmologu.
 
"Simptome, kao što je pojačana žeđ, gubitak težine, hronični umor, pojačano mokrenje, nekada i bolovi u stomaku, pacijenti shvate kao nešto prolazno i ne jave se lekaru na vreme. Kada krenu problemi sa slabljenjem vida i pacijenti dođu kod oftalmologa, ako se uradi ozbiljan oftalmološki pregled, uz merenje očnog pritiska i širenje zenica sa opsežnim pregledom očnog dna, često oftalmolog bude prvi lekar koji, na osnovu promena koje su se već javile na očnom dnu, postavi dijagnozu šećerne bolesti i pacijenta uputi endokrinologu."
 
Usled dugog trajanja povišenog šećera u krvi, zidovi krvnih sudova postaju propustljivi što dovodi do propadanja okolnog tkiva. To se dešava na svim organima, a u oku dolazi do promena na mrežnjači (retini), odnosno očnom dnu i javlja se dijabetična retinopatija. Kako kaže naša sagovornica, kada se ugrozi građa retine, onda dolazi i do gubitka vida.
 
"Dijabetična retinopatija je hronično i teško oboljenje, jedna od najtežih komplikacija u oku, a leči se laserom. Laserska terapija se u oftalmologiji uspešno primenjuje već nekoliko decenija."
 
Prema rečima doktorke Vlajković, ta intervencija se mora ponavljati. Ona je bezbolna i radi se u lokalnoj anesteziji, odnosno uz kapanje kapi za anesteziju. Važno je, ističe naša sagovornica, početi terapiju na vreme, a pacijent mora da se pridržava saveta lekara.
 
"U velikom broju slučajeva, ukoliko se pacijent ne javi prekasno, laser bude 100 posto uspešan. Imamo pacijente kojima postavimo dijagnozu dijabetične retinopatije kada još nema promena u vidu i to je idealno. Pacijent je savestan, prati uputstva endokrinologa koji ga leči i dolazi na pregled kod nas, a dobro vidi. Kad pogledamo očno dno, shvatimo da već postoje početne promene i krvarenja na mrežnjači. To je pravi trenutak kad treba da reagujemo laserom kojim zaustavljamo krvarenje i time sprečavamo propadanje vida. Uz dobru regulaciju šećera i saradnju sa lekarima, pacijent može dobro da vidi do duboke starosti. Osnovni uslov je da održava šećer u granicama normale".
 
 
Ako se pacijent javi kada su promene već izraženije i već ima slabiji vid, cilj je da se taj stepen vida zadrži.
 
"To što se izgubi u vidu kao komplikacija dijabetične retinopatije, to je nepovratno. Tada je cilj da se promene zaustave, da dalje ne napreduju i da vid dalje ne propada", objašnjava dr Vlajković. Dodaje da se kod pojedinih stanja primenjuju još neke metode lečenja, kao što je ubacivanje leka u oko i operacija oka.
 
Kada pacijent sa dijabetesom treba da se javi oftalmologu?
 
"Mnogi pacijenti ne znaju da treba da leče oko, ne znaju da šećer pravi komplikacije u oku i kad primete da imaju problem često bude kasno i onda se hvatamo za slamku. U trenutku kada se postavi dijagnoza dijabetesa, pacijent treba da se javi oftalmologu. U velikom broju slučajeva, na početku bolesti nema nikakvih problema i tada savetujemo da se jednom godišnje, uz dobru kontrolu šećera, radi pregled očnog dna. Kada se primete prve promene, onda oftalmolog savetuje kada treba da bude sledeća kontrola, odnosno kada treba početi lečenje", savetuje doktorka Vlajković.  
 
Dijabetes se javlja i kod dece, ali, kako ističe naša sagovornica, dijabetična retinopatija ne napada oko do 18 godine života. 
 
"Kad dođu deca detaljno radimo pregled očnog dna, a pošto su deca osetljivija kad treba da im ukapamo kapi, preglede prilagodimo i mogu da budu jednom godišnje ili na dve godine, sve do trenutka kada dete uđe u pubertet. Tada pod dejstvom hormona divlja i šećer, onda se i endokrinolozi hvataju za glavu i onda i mi strahujemo da pod tim neregularnim nivoima šećera dete ne dobije promene u oku, pa savetujemo da pregledi budu na šest meseci", objašnjava doktorka Vlajković.
 
Slabovidim osobama, kod kojih je došlo do promena na makuli, odnosno žutoj mrlji koja predstavlja centralni deo mrežnjače, problem ne može da se reši naočarima. Potrebna su im optička pomagala koja treba da nauče da koriste. Zbog toga Specijalna oftalmološka bolnica “Eliksir” organizuje besplatne kurseve takve edukacije u okviru “Eliksirove škole zdravlja".
 
Povodom 30 godina saradnje sa Očnom klinikom "Fjodorov" iz Kaluge, "Eliksir" ima specijalne popuste na preglede tokom februara za decu, studente i penzionere. Tokom ovog meseca besplatni su pregledi za sve koji su rođeni 29. februara.
 
Bolnica "Eliksir" nalazi se u Marodićevoj 12, broj telefona je 021/ 444 716.
 
Više informacija možete pronaći OVDE, a celu emisiju Zdravi sat Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.