Šta je asimptomatski virus korona?

Postojanje značajnog, ali nepoznatog broja asimptomatskih nosilaca koronavirusa u Kini probudilo je zabrinutost javnosti da bi ljudi još uvek mogli da prenose virus jer ne znaju da su zaraženi.
Šta je asimptomatski virus korona?
Foto: Pixabay
Dok virus još hara svetom, Kina se priprema da proglasi i već ublažava ograničenja kretanja proglašena radi sprečavanja širenja virusa. Granice pokrajine Hubei, epicentra virusa, u sredu su otvorene nakon dva meseca blokade.
 
Ali, strahuje se da bi ukidanje ograničenja moglo pustiti "u opticaj" na hiljade zaraženih ljudi.
 
Asimptomatski nosioci virusa predstavljaju ogromni izazov kontroli širenja zarazne bolesti jer je njihovo otkrivanje otežano, a time i sprečavanje prenosa zaraze.
 
U Kini je broj asimptomatskih slučajeva nepoznat i nije uključen u službene podatke.
 
List South China Morning Post, pozivajući se na neobjavljene službene dokumente, preneo je nedavno da ih je više od 40.000.
 
Kina je izvestila o više od 80 hiljada zaraženih i gotovo 3300 umrlih.
 
Asimptomatski slučajevi trenutno se u svetu otkrivaju testiranjem na prisutnost koronavirusa poznatih kontakata obolelih, odnosno zaraženih osoba.
 
Kina testira one koji su bili u kontaktu s osobama s potvrđenim dijagnozama i ako se potvrdi da su nosioci virusa, stavlja ih u karantin bez obzira na to imaju li simptome covida-19 ili ne.
 
"Svi asimptomatski pacijenti otkriveni su tokom testiranja kontakata", kazao je Wu Zunyou iz kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
 
"Hoće li oni moći da prenesu bolest? Neće", tvrdi on.
 
Ipak, to što nisu uključeni u službene podatke stvara sumnje u predanost Pekinga transparentnom postupanju i neki stručnjaci kažu da bi to moglo stvoriti pogrešnu sliku o širenju epidemije i tome je li ili nije bolest pod kontrolom.
 
Neki stručnjaci upozoravaju da bi neotkriveni asimptomatski nosoci virusa mogli da budu izvor novih prenosa bolesti kad se ublaže ograničenja kretanja.
 
Uz to još nije jasno u kojoj meri asimptomatske osobe mogu da zaraze druge.
 
Nove studije pokazuju da asimptomatski nosioci virusa mogu predstavljati rizik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.