Ko i kako sme da primi rusku vakcinu protiv korone i koji su neželjeni efekti?

Ruski naučni centar "Gamalej" objavio je uputstvo o primeni svoje vakcine "Sputnjik V", prve registrovane vakcine protiv virusa korona.
Ko i kako sme da primi rusku vakcinu protiv korone i koji su neželjeni efekti?
Foto: Pixabay
U uputstvu se navodi da, pre primene leka, pacijenta treba da pregleda lekar i da mu se izmeri temperatura, a zatim da bude pod lekarskim nadzorom pola sata.
 
Oni koji su pretrpeli akutne infektivne i neinfektivne bolesti mogu da koriste lek dve do četiri nedelje nakon oporavka ili remisije.
 
Sa blagim respiratornim virusnim infekcijama i akutnim zaraznim bolestima gastrointestinalnog trakta vakcinacija je moguća nakon što se temperatura normalizuje.
 
Vakcinacija je kontraindikovana kod trudnica i dojilja, kao i ako postoji preosetljivost na bilo koju komponentu, istorija ozbiljnih alergijskih reakcija i akutne infektivne i neinfektivne bolesti.
 
Vakcinu treba primenjivati oprezno kod hroničnih bolesti jetre i bubrega, izraženih poremećaja rada endokrinog sistema (šećerna bolest), teške bolesti hematopoetskog sistema, epilepsije, moždanog udara i drugih bolesti centralnog nervnog sistema, kao i kod bolesti kardiovaskularnog sistema, primarne i sekundarne imunodeficijencije, autoimunih bolesti, te plućnih bolesti, astme, kao i kod pacijenata sa dijabetesom i metaboličkim sindromom, sa alergijskim reakcijama i ekcemima.
 
Neželjeni efekti mogu biti drhtavica, povišena temperatura, glavobolja i opšta slabost. Ređe se javljaju mučnina, dispepsija, smanjeni apetit i ponekad povećanje limfnih čvorova.
 
Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je vakcinu protiv virusa korona koju je razvio Istraživački centar "Gamalej" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.
 
Direktor Fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev saopštio je da je fond dobio prijave iz više od 20 zemalja za kupovinu milijarde doza ruske vakcine protiv virusa korona. On je naveo da je Rusija dogovorila proizvodnju vakcine u pet zemalja, a raspoloživi kapaciteti omogućuju proizvodnju 500 miliona doza godišnje.
 
Direktor centra "Gamalej" Aleksandar Gincburg rekao je na brifingu povodom registracije vakcine "Sputnjik V" da ova vakcina može da štiti od virusa korona minimum dve godine, a možda i duže.
  • Nemanja Ugljesic

    26.02.2021 04:38
    Posle primljene ruske vakcine Sputnjik imao sam blagu temperaturu, drhtavicu i povecan broj otkucaja srca i to 12h nakon primljene vakcine, drhtavicaje trajala oko 2h sa temperaturom 37:2
  • Svetlana

    30.12.2020 15:24
    vakcina
    asmaticari da potpisu sami sebi presudu,a sta ako je uslov ko nije vakcinisan da ne mozemo u bioskop,kafic,prevoz...kako mi da prezivimo koronu???
  • K

    26.08.2020 15:27
    Igra mecka i kod botova
    Botovi nek spreme lakat ako hoce da zadrze posao ostali ne moraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.