Naučnici testirali kožu zaraženog koronom nakon smrti: Virus na koži aktivan devet sati

Virus korona je na ljudskoj koži aktivan devet sati, pet puta duže od virusa gripa, utvrdili su japanski naučnici, a njihovo otkriće ponovo ukazuje na potrebu čestog pranja ruku da bi borba protiv pandemije Covida-19 bila što delotvornija.
Naučnici testirali kožu zaraženog koronom nakon smrti: Virus na koži aktivan devet sati
Foto: Pixabay
Poređenja radi, patogen koji uzrokuje gripu na koži preživljava oko 1,8 sati, rezultati su studije objavljene u oktobru u časopisu "Clinical infectious diseases".
 
"Devetočasovno preživljavanje SARS-CoVa-2 na ljudskoj koži, soja virusa koji uzrokuje Covid-19, može povećati rizik od njegovog prenosa kontaktom u poređenju sa IAV-om, virusom gripe tipa A, utičući tako na ubrzanje širenja pandemije", upozoravaju japanski naučnici. 
 
U svojoj studiji su testirali uzorke kože uzete tokom obdukcije otprilike jedan dan nakon smrti pacijenta.
 
I virus korona i virus gripa inaktiviraju se u roku od 15 sekundi primenom etanola koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.
 
"Duže preživljavanje SARS-CoVa-2 na koži povećava rizik od prenosa kontaktom, ali redovna higijena ruku taj rizik može smanjiti", stoji u studiji. 
 
Studija ide u prilog preporukama Svetske zdravstvene organizacije o redovnom i temeljnom pranju ruku da bi se prenos virusa ograničio.
  • rada

    18.10.2020 23:11
    Ne razumem? Kosa, koža, oči???
    Od svega problem su ruke i nos? Peremo ruke, bzv opominjete. Ne dišemo, pretvorili smo se u ribe na suvom.
    Mislim, da ili ćemo svi oblačiti skafandere ili preležati? Kad-tad, stići će svakoga.
    Samo je caka u tome da smo uvek imali viroze, a ovo je strašna viroza. I gde je dokaz da virus postoji? ja ga nisam videla na tv da su ga izolovali i kako izgleda.
    Glasam za normalan život, ko hoće neka se sam tamniči.
  • eh

    18.10.2020 16:00
    Koliko ljudi, ne samo ovde vec i svugde (cak smo mi i visoko kotirani dok su npr. Italija i Holandija jako nisko kotirane), ne peru ruke posle toaleta, sto bi trebala neka osnovna higijenska navika poput pranja zuba ili umivanja biti. Dzabe ti sva tehnologija ako je civilizacija takva da u 2020. moras ljudima pominjati pranje ruku kao obavezu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.