Virus korona ne mora da prodre u mozak da bi u njemu izazvao oštećenja?

Novi virus korona ne mora direktno da prodre u moždano tkivo da bi ga oštetio, pokazuje nova studija.
Virus korona ne mora da prodre u mozak da bi u njemu izazvao oštećenja?
Foto: Pixabay
Naučnici su proučili mozak 19 pacijenata umrlih od covid-19, fokusirajući se na tkivo regija za koje se veruje da su vrlo podložne prodoru virusa, prenosi Rojters.
 
Radi se o delu olfaktornog sistema, o mirisnom bulbusu (bulbus olfactorius) koji kontroliše čulo mirisa i moždanom stablu koje kontroliše disanje i rad srca. Kod 14 pacijenata jedna ili obe regije sadržle su oštećene krvne sudove, neke su bile začepljene, neke ne.
 
Ta područja propuštanja bila su okružena upalno promenjenim tkivom, što je rezultat imunološkog odgovora organizma, utvrdili su naučnici. Oni nisu pronašli dokaza o prisustvu samog virusa, napisali su u radu objavljenom u časopisu  "New England Journal of Medicine".
 
"Bili smo posve iznenađeni", rekao je koautor istraživanja dr Avindra Nat iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.
 
Oštećenja koje je uočio njegov tim obično su bila povezana sa moždanim udarima i upalnim bolestima nervnog sistema, dodao je.
 
"Naši rezultati za sada ukazuju na to da oštećenje možda nije izazvano direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak", kaže dr Nat.
 
"U budućnosti planiramo da proučimo kako kovid-19 oštećuje krvne sudove u mozgu i da li proizvodi neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata", dodao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.