Američki lekari objasnili pojavu "kovid ruke"

Slučajevi takozvane "kovid ruke" se pojavljuju sve više i više, pošto se kod pojedinih vakcinisanih ljudi javlja crvenilo i otok na ruci, danima nakon primanja doze protiv koronavirusa.
Američki lekari objasnili pojavu "kovid ruke"
Foto: 021.rs
Američko udruženje dermatologa je otvorilo registar za zdravstvene radnike kako bi razumeli "dermatološke manifestacije" kovida, saopšteno je iz udruženja. Doktorka Elizabet Haušmend, dermatolog iz Teksasa, rekla je za lokalni novinsku televiziju KXAS da otok i crvenilo mogu da traju nekoliko dana nakon uboda, što znači da se javlja imuni odgovor, preneo je Njujork post.
 
"Nije prijatno, ali vas zbog ovoga ne bih zaustavila da dobijete vakcinu", rekla je ona.
 
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je na sajtu objavio da su česte nuspojave bol i otok na mestu uboda, a neki dobijaju temperaturu, jezu, slabost ili glavobolju.
 
CDC savetuje da se stavi čista, hladna krpa na mestu uboda i preporučuje da se vežba tom rukom, kako bi se smanjila neprijatnost. Oni koji dožive povećanje crvenila na mestu uboda 24 sata nakon vakcinacije, koji ne prolaze danima, trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarima, dodaje CDC.
  • Mirela

    22.05.2021 05:15
    Crvenilo na ruci
    Poštovani, primila sam fajerovu vakcinu, prvu dozu 19.5.2021.danas 4.dan nakon vakcinacije i dalje imam crvenilo na ruci. Koliko dana traje i da li treba da se obratim ljekaru? P. S. Ne bolim me vise ruka ali crvenilo se malo proširilo, otprilike veličine 4-5cm.Unapred hvala, na odgovoru.
  • Dejanvakcina

    09.05.2021 09:12
    Pfizer vakcina
    Vakcinisan sam i drugom 6.5.2021.
    Nisam osetio ubod. Od prve nista ali od ove druge supruga i ja smo dobili temp 2 dana. A tek sada crvenilo svrab i toplotu oko mesta uboda. Da bolelo nas je i pazuh leve ruke gde smo dobili vakcinu. Kazu da je normalna reakcija. Neki imaju neki ne. Ali ovo crvenilo i svrab traje. Dans je 9.5.2021.
  • Covidenko

    07.02.2021 08:20
    Ruski lekari
    ...su objasnili pojavu "Covid votke"...radi se o posebnoj tehnologiji tzv. unutrašnje dezinfekcije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.