Redovno konzumiranje kofeina može da utiče na sivu masu mozga

Istraživači sa Univerziteta u Bazelu pokazali su da redovan unos kofeina, bilo da su u pitanju kafa, čaj ili neki od napitaka koji ga sadrže, može da promeni sivu masu mozga.
Redovno konzumiranje kofeina može da utiče na sivu masu mozga
Foto: Pixabay
Kofein je psihoaktivna supstanca koja se najviše konzumira na svetu i pomaže nam da se osećamo življe i budnije. 
 
Međutim, smatra se da može da poremeti san ako se konzumira uveče. Smanjenje sna može da utiče na sivu masu mozga, kao što su pokazale i prethodne studije.
 
Istraživački tim koji su vodili dr Kerolajn Rejkert i profesor Kristijan Kadžošen sa Univerziteta u Bazelu i UPK - Psihijatrijska bolnica Univerziteta u Bazelu, istraživali su da li redovno konzumiranje kofeina može da utiče na mozak zbog lošeg sna.
 
Rezultat ih je iznenadio. Kofein konzumiran tokom studije nije rezultirao lošim snom.
 
Međutim, istraživači su primetili promene u sivoj masi mozga. Siva masa odnosi se na delove centralnog nervnog sistema koji se uglavnom sastoje od nervnih ćelija, dok bela masa uglavnom obuhvata nervne puteve, duge nastavke nervnih ćelija.
 
U istraživanju je učestvovala grupa od 20 zdravih i mladih osoba, koje svakodnevno piju kafu. Dobili su tablete koje je trebalo da konzumiraju dva puta po deset dana. Od njih se takođe tražilo da u tom periodu ne konzumiraju drugi kofein, misleći na druge napitke koji ga sadrže.
 
Tokom jednog razdoblja ispitivanja dobili su tablete s kofeinom, a u drugom, tablete bez aktivnog sastojka, odnosno placebo. Na kraju svakog desetodnevnog perioda, istraživači su ispitivali količinu sive mase ispitanika. Takođe su istraživali kvalitet sna učesnika u laboratoriji za spavanje beležeći električnu aktivnost mozga (EEG).
 
Upoređivanjem podataka otkriveno je da je dubina sna učesnika bila jednaka, bez obzira na to da li su uzimali kofein ili placebo kapsule. Međutim, videli su značajnu razliku u sivoj masi, u zavisnosti od toga da li je ispitanik dobijao kofein ili placebo.
 
Nakon 10 dana placeba, odnosno takozvane kofeinske apstinencije, volumen sive mase bio je veći nego nakon istog vremenskog perioda s kofeinskim kapsulama, piše Sci Tech Daily. Razlika je bila posebno upečatljiva u desnom medijalnom slepoočnom režnju, uključujući hipokampus, područje mozga koje je neophodno za konsolidaciju pamćenja.
 
"Naši rezultati ne znače nužno da konzumiranje kofeina ima negativan uticaj na mozak. Ali svakodnevno konzumiranje kofeina očito utiče na naše kognitivno pamćenje, što bi samo po sebi trebalo da bude povod za dalja istraživanja", naglašava Rejkert.
 
Dodaje da su se u prošlosti efekti kofeina na zdravlje istraživali prvenstveno kod pacijenata, ali takođe postoji potreba za istraživanjem zdravih ispitanika.
 
"Deluje da su promene u morfologiji mozga privremene, ali do sada su nedostajala sistemska upoređivanja između onih koji piju kafu i onih koji obično unose malo ili nimalo kofeina", kaže Rejkert.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.