"Trzanje u snu" - zašto se dešava?

Trzaj koji se javlja neposredno pre nego što zaspimo se u stručnoj literaturi naziva hipnotički trzaj, a radi o reakciji tela na ulazak u san. Ono se trzne i razbudi nas pre nego što čvrsto zaspimo.
"Trzanje u snu" - zašto se dešava?
Foto: Pixabay
Hipnotički trzaj je kratak i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna.
 
"Tokom uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, pa pokreće kontrakciju mišića,  objasnila je Elen Vermter, medicinska sestra i portparol organizacije "Better Sleep Council", prenosi N1 pisanje HuffPost-a.
 
Ona kaže da to može da bude slučajno i da se događa bez razloga, a ponekad se radi o nekim faktorima koji povećavaju verovatnću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova.
 
"Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu da se pogoršaju zbog umora, nedostatka sna ili upotrebe stimulansa poput unosa kofeina i sličnog", pojasnio je Aleks Dimitri, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.
 
On je dodao da razloga za brigu nema, ali ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše da se posavetujete se doktorom.
 
Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj  kod koga dolazi do kratkotrajnog prestanka disanja tokom sna.
 
"Kada su disajni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja telu i budi ga trzanjem", kaže Vermter.
 
Ona napominje da ne postoji način da se trzanje ne događa, ali pomaže redovan odlazak na spavanje u tihom i prijatnom okruženju. Takođe, pomoći će i opuštanje od stresa pre spavanja, kao i izbegavanje hrane i pića koji stimulišu budnost, poput kafe ili čokolade, prenosi HuffPost.
 
Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše telo moralo da bude sigurno da je u okruženju sve u redu i da nema opasnosti.
 
"To bi mogao da bude trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovo pre spavanja provere da li je sve sigurno i da bi osigurali stabilan položaj tela pre spavanja, posebno ako su spavali na drvetu", smatra Džejson Elis, profesor sa "Northumbria University".
  • Pura

    17.04.2024 21:58
    Okreti
    Svi luetaju kojesta,normalno je da se covek mrda dok je ziv.San je zdrav deo budnosti.A budnost je deo zdravog sna .Dok je covek u zivotu o Sanja on se mrda I obruto.
  • Sima

    09.07.2021 21:58
    Nauka stoji iza nje
    Kad je to rekla medicinska sestra, ja sam siguran u ispravnost strucnog misljenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.