Jod - čuvar imuniteta

Zaštita koju će vakcina pružiti svakoj pojedinačnoj osobi, upravo je srazmerna jačini imuniteta.
Svaki organizam posle vakcinacije proizvodi antitela. Da bismo obezbedili što veći učinak vakcine, najvažnije je ojačati imuni sistem. 
 
Osim uravnotežene ishrane, bogate voćem i povrćem, fizičke aktivnosti, kvalitetnog sna i pozitivnog raspoloženja, veoma je važno unošenje neophodnih količina vitamina, minerala i drugih elemenata presudnih za imunitet. Unos minerala je najbolji  putem hrane i pića. Takav unos je mnogo korisniji nego kada se koriste suplementi. Istovremeno, da bi snagu imunog sistema sačuvali za borbu protiv covida, bilo bi veoma dobro da se rešimo bilo kakvih drugih infekcija. Brojna istraživanja dokazuju da je mikro element jod, praktično nezamenljiv kao efikasno antibakterijsko i antivirusno sredstvo. 
 
Istraživanja Dr Dejvida Derija publikovana u američkim stručnim časopisima, naglašavaju dominantnu ulogu joda u jačanju imunog sistema, naročito u borbi protiv virusnih infekcija i covida. Pored poznate činjenice da jod eliminiše sve patogene, uključujući i deaktivaciju virusa u telu i na koži, čime najbolje doprinosi jačanju organizma, njegova najvažnija uloga jeste tzv apoptoza – programirano uništavanje zaraženih ćelija. Zato je upravo sada pravi momenat da ojačamo i sačuvamo imuni sistem unošenjem dovoljnih dnevnih količina joda.
 
Preporučene doze su do 2,4 miligrama dnevno. Joda ima najviše u morskim plodovima, naročito algama.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje