Novi pristup u lečenju smanjuje opasnost od malarije za 70 odsto

Novi pristup u zaštiti afričke dece od malarije bi mogao da smanji broj smrtnih slučajeva, kao i broj obolelih za 70 odsto, otkriva najnovija britanska studija.
Novi pristup u lečenju smanjuje opasnost od malarije za 70 odsto
Foto: Pixabay
Davanje vakcine deci pre početka najgoreg dela sezone, uz preventivni lek, dao je "veoma obećavajuće" rezultate, saopštili su istraživači iz Londona, a preneo Bi-Bi-Si. U ispitivanju je učestvovalo 6.000 dece mlađe od 17 meseci iz Burkine Faso i Malija.
 
Najveći broj smrtnih slučajeva od malarije, oko 400.000 godišnje, dogodi se među decom mlađom od pet godina. Bolest koju prenose komarci je i dalje veliki problem u Podsaharskoj Africi.
 
Studija, objavljena u medicinskom magazinu „Nju Ingland džurnal” fokusirala se na davanje postojeće vakcine najmlađoj deci i antimalarijskog leka u delu godine kada su najranjiviji, a to je često u vreme kada je sezona kiša, jer tada komaraca ima najviše.
 
"Rezultati su bolji nego što smo mislili. Broj hospitalizacija je manji, manje ima smrtnih slučajeva, nismo očekivali da vidimo to", rekao je profesor sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, koji je bio na čelu studije.
 
Tokom tri godine, ispitivanjem je utvrđeno da kombinacijom tri doze vakcina i lekova, koji se daju pre najgoreg dela sezone, nakon koje dolazi i buster doza, infekcije su stavljene pod kontrolu na mnogo bolji način nego što to čine vakcine ili lekovi pojedinačno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.