Zašto se rezultati merenja antitela na kovid razlikuju u različitim laboratorijama

Ispred Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) građani čekaju da bi proverili nivo antitela.
Zašto se rezultati merenja antitela na kovid razlikuju u različitim laboratorijama
Foto: Pixabay

Mnogo više analiza se radi ovih dana zbog digitalnih zelenih sertifikata zato što se priznaju samo rezultati iz referentnih državnih laboratorija.

Međutim, te analize i dalje se rade i u privatnim laboratorijama, negde su cene niže u odnosu na državne laboratorije, a negde više. Različiti proizvođači testova imaju različite referentne vrednosti.

"Naravno da bi bilo bolje da su testovi harmonizovani, ali da bi testovi bili harmonizovani, odnosno imali ujednačene referentne vrednosti potrebno je da postoji zlatni standard koji je definisan za kovid testiranje. Standard je i napravljen, ali još nije dostupan svim proizvođačima testova, tako da se očekuje harmonizacija, u perspektivi", kaže Marija Gnjatović, stručni saradnik u INEP-u.
 
U INEP-u je donja granica 20 jedinica, a gornja vrednost se, kažu stručnjaci, ne postavlja. Okvirna je 150.
 
"Ali, kada tražimo rezultate važno je da znamo te gornje granice, jer često dođe do problema u razumevanju dobijenih rezultata u različitim laboratorijama. Kod nas je recimo donja granica 20 jedinica, neko ko ima 80 jedinica ima visoke vrednosti, ali u nekoj laboratoriji je minimum 50, a neko ima 80, a vrednosti idu do nekoliko desetina hiljada", navodi Gnjatovićeva.
 
Tako je dodaju u INEP-u i za druge imunološke bolesti, odnosno, i kod njih se serološki odgovor dobija primenom elisa testova koji imaju različite referentne vrednosti i ne postoje standardi.
 
Međutim, merenja antitela na kovid 19 izazvala su pometnju zbog velikog interesovanja, pa je zato još važnije da rezultate tumači samo stručna osoba.
  • Predlog

    14.11.2021 04:24
    Objasnite na nalazu
    Bilo bi lepo da svaki nalaz sadrži, osim objašnjenja kada je vrednost pozitivna (minimalnu referentnu vrednost) i:
    - maksimalnu vrednost,
    - koliki je koeficijent za pretvaranje u AU, odn. BAU jedinice,
    - ocenu visine At (niska, srednja, visoka) i najvažnije
    - preporuku za koliko nedelja ili meseci čovek treba ponovo da se prekontroliše.
    Jer to se zove brinuti o pacijentu, a ne o mistificiranju posla zarad profita na račun manipulisanja najvećom trenutnom ljudskom vrednošću i brigom.
  • Milan.

    14.11.2021 00:15
    Negde su REF. VREDNOSTI 10 negde 1 a negde 100 to sve zavisi da li radite CLIA metodom, CMIA ili ECLIA metoda antitela.


  • ZX

    13.11.2021 20:33
    Prema svecu i tropar
    Uređeno zdravstvo daje konzistentne rezultate, a zdravstvo u ekonomskom tigru je malo dezorijentisano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.