Dermatolog upozorava: Promene na koži mogu biti jedan od simptoma korona virusa

Promene na koži su još jedan od simptoma koji je u poslednje vreme zabeležen kod pacijenata pozitivnih na kovid 19.
Dermatolog upozorava: Promene na koži mogu biti jedan od simptoma korona virusa
Foto: Pixabay

Prema dosadašnjim istraživanjima, kod više od 20 odsto zaraženih ove pojave mogu biti jedini ili prvi simptom virusa, dok je jedna od najčešćih manifestacija ove vrste simptoma osip.

Dr Ivana Ilijin, specijalista dermatovenerologije iz MediGroup Doma zdravlja u Novom Sadu, smatra da ovo nije ništa neobično, budući da su ovakve vrste promena karakteristične za brojne virusne infekcije, ali da treba biti na oprezu.
 

"Evidentirani su slučajevi kod kojih se promene na koži javljaju u različitim vremenskim intervalima nakon prvih simptoma infekcije ovim virusom, kao što su temperatura, kašalj, otežano disanje, bol u grlu, malaksalost. Treba istaći da su se ove pojave retko javljale istovremeno ili u fazi kada se ispoljavaju simptomi infekcije, a manifestovale su se kao koprivnjača, pege, zapaljenje krvnih sudova, crvenilo u vidu tačkastih krvarenja ili većih podliva i osipa", ističe dr Ilijin.

Ona dodaje da su prijavljeni i slučajevi pacijenata pozitivnih na kovid kod kojih su postojale manifestacije na koži, bez ikakvih opštih simptoma infekcije ovim virusom.

Dr Ilijin takođe savetuje kako da se ublaže negativne posledice na koži usled kontinuiranog nošenja zaštitne maske, kako ne bi došlo do površinskih povreda, suvoće, svraba, peckanja, crvenila, kao i sitnijih bubuljica i akni.

"Pravilno postavljene preko lica, maske sprečavaju kapljično širenje virusa. S druge strane, kontinuirano trenje usled pomeranja maske i aktivnosti mišića lica, ali i prisustvo toplote i vlage, predstavljaju odličnu podlogu za razvijanje bakterija, virusa i parazita koji mogu izazvati oštećenja površinskog sloja kože", ističe dr Ilijin.

Koje zaštitne maske su najbolje za našu kožu?

"Muškarcima koji imaju bradu ili brkove, savetuje se da im taj predeo bude potpuno suv pre stavljanja maske na lice. Ukoliko su i pored sprovođenja adekvatne nege, promene na koži lica i dalje primetne, potrebno je obratiti se dermatologu.

Zaštitna maska za lice trebalo bi da bude izrađena od materijala koji ima bar dva sloja - unutrašnji, hipoalergijski, koji prijanja na kožu lica i spoljašnji, koji ne apsorbuje vlagu. Ukoliko je maska izrađena od tkanine, trebalo bi da bude mekana i otporna na visoke temperature tokom pranja.

Pored toga, važno je pravilno odložiti masku koja će se opet koristiti, a upotreba jačih dezinfekcionih sredstava za pranje ili potapanje maski i odeće se ne savetuje, jer može da izazove pojavu intenzivnog osipa
".

Važna je adekvatna nega kože

Kada je u reč o koži ruku, uvek se savetuje što češće pranje, po mogućnosti sintetičkim deterdžentom koji štiti hidrolipidni sloj kože, kao i nanošenje hidratantne kreme za ruke bogate ceramidima i određenim procentom uree, dva do tri puta u toku dana.

Prvi korak u sprečavanju nastanka navedenih promena na koži jeste adekvatna nega. Preporučuje se čišćenje kože lica ujutru i uveče, blagim formulacijama, bez sapuna i mirisa, a najčešće micelarnom vodom. Nakon toga, potrebno je naneti odgovarajuću hidratantnu kremu sa ceramidima, koji jačaju barijernu funkciju kože i smanjuju gubitak vlage.

Ukoliko je koža lica suvlja, sa istaknutim perutanjem i crvenilom, savetuje se upotreba hidratantne kreme sa ureom. Kada je reč o šminki za korekciju tena, preporučuju se blaže formulacije u vidu toniranih BB ili CC krema.

Kako bi se osiguralo pravilno lečenje, pomenute promene na koži ne treba zanemarivati, naročito jer u nekim slučajevima one prethode tipičnim simptomima respiratorne infekcije. Adekvatna nega poboljšaće stanje kože, a pravovremeno obraćanje lekaru sprečiće dalje komplikacije.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.