Evropska agencija za lekove odobrila vakcinu kompanije Novavaks

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je da se uslovno odobri upotreba vakcine "Nuvaksovid", američke kompanije "Novavaks", kod starijih od 18 godina.
Evropska agencija za lekove odobrila vakcinu kompanije Novavaks
Foto: 021.rs (arhiva)
To je peta vakcina preporučena u EU za prevenciju kovida.
 
To je vakcina zasnovana na proteinima i, zajedno sa već odobrenim vakcinama, podržaće kampanje vakcinacije u državama članicama EU tokom ključne faze pandemije, ističe EMA u saopštenju.
Dodaju da je odluka doneta konsenzusom članova Komiteta za humane lekove (CHMP), koji su zaključili da podaci o vakcini ispunjavaju kriterijume EU za efikasnost, bezbednost i kvalitet.
Rezultati dva glavna klinička ispitivanja na originalni soj virusa, kao i varijante Alfa i Beta, pokazali su da je vakcina "Nuvaksovid" efikasna u prevenciji kovida kod starijih od 18 godina, navodi se u saopštenju EMA, uz napomenu da se u Meksiku i SAD pokazalo da je vakcina imala 90,4 odsto efikasnosti, a u Britaniji 89,7 odsto.
 
"Podaci o efikasnosti ove vakcine protiv drugih varijanti koje izazivaju zabrinutost, uključujući i omikron, su ograničeni", navodi EMA u saopštenju.
 
Dodaju da su neželjeni efekti "Novavaksove" vakcine obično bili blagi ili umereni i da nestaju u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije.
 
"Najčešći su bili osetljivost ili bol na mestu injekcije, umor, bol u mišićima, glavobolja, opšti osećaj lošeg stanja, bol u zglobovima i mučnina ili povraćanje", kažu u EMA i naglašavaju da će se bezbednost i efikasnost vakcine i dalje pratiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.