Studija: Dvoje obolelih od leukemije izlečeno novom terapijom

U studiji koja je objavljena u časopisu "Nejčer" navedeno je da dve osobe obolele od leukemije, koje su lečene revolucionarnom terapijom CAR-T ćelijama, žive bez raka i posle 12 godina.
Studija: Dvoje obolelih od leukemije izlečeno novom terapijom
Foto: Pixabay (ilustracija)
Terapija CAR-T ćelijama funkcioniše zahvaljujući genetskom inženjeringu T-ćelija pojedinca koje prepoznaju i uništavaju ćelije raka.
 
T ćelije su vrsta belih krvnih zrnaca koje mogu prepoznati i uništiti strane ćelije, uključujući ćelije raka, a CAR T-ćelije su dizajnirane da budu bolje u otkrivanju ćelija raka.
Jedan od izlečenih pacijenata je Dag Olson, koji je primio eksperimentalnu terapiju posle koje u svom telu nije imao nijednu ćeliju raka.
 
Kada su njegovi lekari, uključujući Karla Džuna i Dejvida Portera sa Univerziteta Pensilvanija u Filadelfiji, napisali protokol za kliničko ispitivanje u kojem je Olson učestvovao, nadali su se da bi genetski modifikovane ćelije mogle da prežive mesec dana u njegovom telu.
Međutim, više od 10 godina kasnije, imune ćelije nastavljaju da "patroliraju" Olsonovom krvlju i on je u remisiji, odnosno nema nijednu ćeliju raka u telu, navodi se u tekstu.
 
U Velikoj Britaniji, terapija je odobrena za decu i mlade odrasle osobe sa B-ćelijskom akutnom limfoblastnom leukemijom i za odrasle sa određenim vrstama limfoma, a svi su rak krvi.
 
Ova metoda je veoma intenzivna i skupa, mada se sugeriše da će troškovi uskoro biti smanjeni.
 
CAR-T terapija ne funkcioniše kod svih pacijenata ili za sve vrste raka, tako da je čvrste tumore teže lečiti, jer su okruženi proteinima i ćelijama koje ih štite od imunog sistema.

Teme

rak
  • Lain

    13.02.2022 17:18
    Taj Dag Olson je imal HLL, hroničnu limfocitnu leukemiju, ne akutnu. Tako bar piše na stranim sajtovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.