Umro prvi čovek kojem je presađeno genetski modifikovano svinjsko srce

Prvi čovek kojem je presađeno svinjsko srce 57-godišnji Dejvid Benet umro je dva meseca posle transplantacije, saopštila je danas bolnica u Merilendu u kojoj je izveden prvi takav medicinski poduhvat.
Benet je umro juče u Univerzitetskom Medicinskom centru Merilenda.

Doktori nisu saopštili uzrok smrti, navodeći jedino da je Benetovo zdravstveno stanje počelo da se pogoršava pre nekoliko dana, javio je AP.

Posle transplantacije, 7. januara, Benetov sin je izjavio da njegov otac zna da nema garancija da će operacija uspeti.
 
Benet je bio prvi pacijent kojem je presađen životinjski organ koji je genetski modifikovan da bi se sprečilo odbacivanje organa.
 
Doktorima je data specijalna dozvola regulatora u SAD da izvedu operaciju, na osnovu toga da bi Benet bez nje svakako preminuo.
 
"Pokazao se kao hrabar i plemenit pacijent, koji se borio do samog kraja", izjavio je Bartli Grifit, hirurg koji ga je operisao.
 
Prethodni pokušaji ksenotransplantacije nisu bili uspešni jer bi telo pacijenta brzo odbacilo transplantirani životinjski organ.
  • lilika b

    10.03.2022 20:56
    Neverovatno je da neko i na ove komentare lupa minuse...
  • Hala

    10.03.2022 07:41
    Neka mu je laka crna zemlja... Iskreno mi je zao...
  • Pogačar

    10.03.2022 00:11
    -
    Bliskost ove dve vrste je društvenim naukama odavno poznata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.