Bebi kojoj je utvrđena SMA hitno odobren lek

Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbediće lek za bebu kojoj je, u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda, dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija.
Bebi kojoj je utvrđena SMA hitno odobren lek
Foto: Pixabay
Na taj način će terapija početi blagovremeno, rekla je za Tanjug direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.
Kako je preneo RTS, Univerzitetska dečja klinika je u ponedeljak dostavila zahtev RFZO-u za lečenje bebe obolele od spinalne mišićne atrofije (SMA), kojoj je bolest dijagnostikovana u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda, koji se od aprila sprovodi u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front".
"U roku od 24 sata od donošenja odluke Komisije RFZO za lečenje retkih bolesti, čija je sednica u toku, RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremenog početka terapije", rekla je Radojević Škodrić.
 
Dodaje da je država pokazala maksimalnu spremnost i posvećenost unapređivanju procesa lečenja obolelih od SMA.
 
"To uključuje i obezbeđivanje lečenja bebama kojima je dijagnoza postavljena po rođenju, najsavremenijim terapijama i, što je najvažnije, u najkraćem vremenskom roku", objasnila je ona.
 
Škodrić navodi da se terapija za lečenje beba, kojima je SMA dijagnostikovana po rođenju, i do sada odobravala po hitnom postupku.
 
"SMA je teška bolest, koja veoma brzo napreduje - zbog toga je neophodno započeti lečenje u najkraćem mogućem roku, uprkos velikim troškovima koje terapije iziskuju", zaključila je Radojević Škodriće.
  • Sanja

    27.07.2022 21:00
    Nema loših komentara?Želim svima što više zdravih beba a država da neonatalni pregled proširi na sve akušerske klinike u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).