Nova korona pravila u Nemačkoj

Novi set korona mera za jesen i zimu stupio je danas na snagu u Nemačkoj, dok se zemlja priprema za porast broja slučajeva tokom hladnijih meseci.
Nova korona pravila u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Obavezno je nositi FFP2 maske u međugradskim vozovima za osobe starije od 14 godina, dok su pre bile dovoljne hirurške maske. S druge strane, ukinute su obaveze nošenja maski u avionima, u skladu sa popuštanjem pravila u drugim zemljama EU i avioprevoznicima.
FFP2 maske sada su obavezne i u bolnicama, staračkim domovima i lekarskim ordinacijama. U domovima za starije osobe i bolnicama pre ulaska potrebno je predočiti negativan test, a zaposleni se moraju testirati nekoliko puta nedeljno.
Pored ovoga, lokalne vlasti mogu uvesti i obavezno nošenje maski u lokalnim vozovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima kao što su radnje, restorani i hale.
 
U školama i vrtićima može se uvesti obaveza testiranja, a može se uvesti i obaveza nošenja maski, ali samo od petog razreda (11 godina) pa naviše.
 
Ako se situacija sa zarazom pogorša, države imaju ovlašćenja da uvedu i dalje mere.
  • Maki

    02.10.2022 13:48
    #Jole
    Slažem se sa vama. Baš je pravo vreme za popusivanje jer nije se još dovoljan broj ljudi zarazio :(
    Vaše je pravo da od popisivača zahtevate da nosi masku, pokaže negativan test na koronu ili da mu u hodniku zgrade ili dvorištu odgovorite na pitanja...
  • Jole

    01.10.2022 19:41
    Za to vreme u Srbiji...
    ... vrši se popis stanovništva, tako što popisivač ide od kuće do kuće i od stana do stana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.