Virus zatvorio dečju intenzivnu negu u Nišu: Šta je Respiratorni sincicijalni virus?

Respiratorni sincicijalni virus (RSV) privremeno je obustavio prijem novorođenčadi u intenzivnoj nezi Dečje klinike u Nišu.
Virus zatvorio dečju intenzivnu negu u Nišu: Šta je Respiratorni sincicijalni virus?
Foto: Pixabay
Zaraženo je bilo pet beba, tri su već otpuštene sa odeljenja, a na lečenju je ostalo još dvoje novorođenčadi i oni su stabilno, oporavljaju se. 
Prof. Jelena Vojnović, direktorka Klinike za pedijatriju UKC Niš za Euronews Srbija kaže da su sprovedene sve epidemiološke mere, da su zaustavljeni putevi širenja virusa, te da će krenuti ponovo sa selektivnim prijemima pacijenata, a nada se da će od ponedeljka biti potpuno normalizovan rad.
Kako prepoznati virus
 
Kod odrasle dece simptomi koji se javljaju tokom infekcije sincicijalnim virusom se ne razlikuju od simptoma drugih virusa. To su uglavnom curenje iz nosa, nadražajni kašalj. Ponekad može doći i do opstrukcionih kriza, kada je potrebna inhalacija i za decu koja inače nemaju takve probleme. 
 
Kod novorođenčadi može da izazove otežano disanje, "sviranje" u grudima. To su prvi znaci koji roditeljima moraju biti jasan signal da potraže pomoć lekara.
 
Prof. Predrag Minić iz Instituta za majku i dete kaže da se sincicijalni virus javlja svake godine i da je kod male dece najčešći izazivač zapaljenja malih disajnih puteva. 
 
"To je uobičajena pojava virusa, koju imamo skoro svake godine. Nije bilo 2020. i delom 2021. godine zbog korone. To je poseban fenomen koji se nije dešavao puno puta. Bio je i 2009. godine na 2010. godinu kada je bila H1N1 pandemija. Takođe se epidemija respiratornog sincicijalnog virusa pomerila i javila se u nevreme u junu mesecu", rekao je Minić za Euronews Srbija.
 
Virus se obično javlja od novembra do aprila, a ove godine je malo intenzivniji jer ga nije bilo prethodnih godina.
 
"Virus je najteži za decu u prva tri meseca života. Za prevremeno rođenu decu, koja su rođena pre 28 gestacijske nedelje i ona koja su rođena između 28 i 32 gestacijske nedelje (ako je početak sezone sincicijalnih virusa) obavezno se radi imunizacija. To nije vakcina, već im se daje antitelo da ih zaštiti", pojašnjava Minić.
 
U riziku i starije osobe
 
Osim novorođenčadi, druga grupa u riziku su stariji od 65 godina. Minić navodi da je "na horizontu vakcina protiv ovog virusa".
 
"Ove godine se u svetu pojavila prvi put vakcina za osobe starije od 65 godina, jer su oni druga grupa koja je u riziku. Ispitivanja se prvo rade na starijima, pa tek onda na deci. Kada bude uvedena i za decu, mislim da smo onda rešili veliki problem u pedijatriji", rekao je Minić.
 
Minić objašnjava da virus kod najmanjih pacijenata pravi "sincicijume"- mreže u donjim disajnim putevima. To kod novorođenčadi zapuši male disajne puteve i pravi "veliku krizu".
 
"To je virus koji svake godine puni bolnice između novembra i februara. Tako da ovo što se sada dešava nije ništa neuobičajeno. Sada se javlja u malo izraženijoj meri jer ga nije bilo dve godine", naveo je Minić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).