Ovo su znakovi sepse koje ne bi trebalo da ignorišete

Kada se u ljudskom telu pojavi bakterija s kojom telo ne može da se izbori, bez obzira na to da li je reč o nelečenju ili količini koju telo jednostavno ne može da podnese, tada dolazi do sepse.
Ovo su znakovi sepse koje ne bi trebalo da ignorišete
Foto: Pixabay
Ova teška infekcija može da se pojavi u bilo kom delu tela, i može da bude smrtonosna ako se ne počne sa lečenjem na vreme, prenosi Index.hr.
Kod sepse bakterije putuju krvotokom i lako mogu da dođu do bilo kog organa u telu, uključujući srce ili mozak. Sepsa se leči antibioticima, a ako se simptomi ne prepoznaju na vreme, dolazi do takozvanog septičkog šoka, upozoravaju lekari.
Simptomi sepse koje nikada ne bi trebalo ignorisati
 
Najraniji simptomi sepse jesu groznica, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i dijareja. S obzirom na to da su ovi simptomi česti i kod mnogih drugih, manje ozbiljnih zdravstvenih problema poput prehlade, samo retki reaguju na vreme.
 
Stručnjaci upozoravaju da je rano prepoznavanje simptoma ključno i ujedno glavni uslov za uspešno lečenje sepse.
 
"Neki od tih simptoma kod odraslih osoba su izrazita slabost, promenjeno stanje svesti, gubitak apetita, groznica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, snižen krvni pritisak ili vrtoglavica i otežano mokrenje", objašnjavaju stručnjaci.
 
U kasnijim stadijima temperatura tela često pada ispod normale, a kod pogoršanja može doći i do zastoja bubrega, pluća i srca. Isto tako, lekari upozoravaju da se u krvnim sudovima mogu stvoriti krvni ugrušci, a svako od pomenutih pogoršanja može dovesti do smrtnih posledica, prenosi Index.hr.

Teme

sepsa

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.