Institut "Dedinje" oborio rekord: 25 operacija srca za manje od 12 sati

Izvodeći 25 operacija na otvorenom srcu u jednom danu, za nepunih 12 sati, stručni timovi u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" nadmašili su sopstveni evropski rekord postignut proletos.
Institut "Dedinje" oborio rekord: 25 operacija srca za manje od 12 sati
Foto: Pixabay
Prethodni rekord je bio 21 operativni zahvat, saopšteno je iz te ustanove.
U ovom podvigu učestvovalo je oko 80 medicinara - kardiohirurga, vaskularaca, anesteziologa, kardiologa, instrumentarki, anestetičara, perfuzera, transfuziologa, kliničkih biohemičara, laboranata, medicinskih sestara, tehničara i bolničara, navedeno je u saopštenju Instituta. 
Sa 21 urađenom operacijom u jednom danu, "Dedinje" je već na prvom mestu u Evropi, tako da, kako ističe direktor tog Instituta Milovan Bojić, ne ruše sopstvene rekorde zbog rekorda, već ovim velikim brojkama smanjuju liste čekanja, jer su kardiovaskularne bolesti u Srbiji ubice broj jedan.
 
"Nažalost, decenijama smo među prvima u Evropi po broju obolelih od ove pošasti. Kardiohirurški timovi Instituta 'Dedinje' jutros su krenuli u veliki pohod, u jednom danu, operisali su 25 pacijenata različitog starosnog doba, od 40, pa do onih koji imaju više od 70 godina. Timovi rade kombinovane kardiohirurške procedure, zamene aortnog i mitralnog zalistka, koronarni bajpas, hirurgiju aorte", rekao je Bojić, a preneto je u saopštenju.
 
Dodao je da se na Institutu trude se da liste čekanja nastale u vreme korone skrate, a potom i potpuno izbrišu. 
 
"Iako smo i početkom ove godine imali koronu kao remetilački faktor, ipak je naša Klinika za kardiohirurgiju uspela da ovu godinu privede sa 2.200 kardiohirurških procedura. U redovnim uslovima, kao što je bilo 2019. godine, uradili smo dve i po hilјade takvih operacija, što nas je postavilo na evropski tron. Biće nam zadovolјstvo da za nekoliko dana sve ove lјude, oporavlјene ispratimo njihovim kućama", naveo je direktor Instituta. 
 
Kazao je da očekuje da će u narednoj kalendarskoj godini listu čekanja potpuno eliminisati. 
 
Kako je istaknuto u saopštenju, svi timovi su funkcionisali kao jedan, a klјuč uspeha je, kako kažu, timski rad sa velikim entuzijazmom, gde niko ne pita ni koliko je sati, ni koji je dan.
  • milorad

    21.02.2023 15:56
    svaka cast doktorima hirurzima
    ja sam 17.januara operisan na dedinju 2,,svaka cast kardiohirurzima oni sumi spasili zivot moj doktor koji je me operiso slobodan lokas njemu dugujem zivot
  • Ljubo

    07.12.2022 11:52
    Doktor
    Ne razumem vas skeptizam uvek Nesto sumnjate dajte ljudi rade svoj poslao i pomazi ljudima koji su bolesni.Ja im skidam kapu i zelim im se najbolje i napredak u radu .Napred Srbijo.
  • Maki

    06.12.2022 19:34
    25
    Koliko ih je preživelo,a koliko preminulo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.