Istraživanja na staklenim žabama donose nova saznanja o zgrušavanju krvi

Istraživači u Prirodnjačkom muzeju u Njujorku saopštili su da bi njihova nedavna otkrića u vezi sa sposobnošću staklene žabe da postane providna, mogla pomoći razumevanju zgrušavanja krvi kod ljudi.
Istraživanja na staklenim žabama donose nova saznanja o zgrušavanju krvi
Foto: Pixabay

Navode da bi ta znanja eventualno mogla da se upotrebe u lečenju ljudi.

Naučnici su otkrili da je staklena žaba u stanju da gomila krv u određene delove tela bez opasnosti od stvaranja krvnih ugrušaka.
Kako bi izbegle pažnju predatora, staklene žabe mogu da se učine providnim oko 60 odsto i na taj način se stapaju sa okolinom.
 
"Ako pogledate ove žabe odozdo, možete videti kako im kuca srce, vidite im mišiće", rekao je jedan od istraživača sa Prirodnjačkog muzeja u Njujorku Džesi Delija.
 
"One nekako nagomilaju većinu crvenih krvnih zrnaca u jetru, tako da se ona uklanjaju iz krvne plazme. I dalje cirkulišu plazmom, ali nekako se ne pokreću veliki krvni ugrušci", naveo je Delija i dodao da do 89 odsto crvenih krvnih zrnaca bude spakovano u jetru.
 
Istraživači navode da žaba i dalje može da zgrušava krv kada je to potrebno, na primer kada je povređena.
 
BBC prenosi mišljenje istraživača da je ova sposobnost staklene žabe zapravo njena "supermoć" i da ovo istraživanje može pomoći da se bolje razume zgrušavanje krvi uopšte i stvaranje ugrušaka.

Teme

krv
  • Hladnokrvi rodjak?

    25.12.2022 06:49
    Žaba je vodozemac,nije sisar.
    Kakve veze žaba ima sa ljudima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.