Saveti kardiologa: Više odmora, manje hrane i dosta sna

Proleće usred zime utiče na naš organizam. Prof. dr Predrag Mitrović kardiolog Urgentnog centra Srbije, objasnio je kako da zaštitimo svoj organizam.
Saveti kardiologa: Više odmora, manje hrane i dosta sna
Foto: Pixabay
Svakog dana Urgentni centar primi oko 600 pacijenata. Ko su pacijenti koji najčešće traže pomoć?
 
"Za ove praznične dane bilo je mnogo više mehaničkih povreda, tuča, prejedanja, prekomernog unosa alkohola, kao i bolesti koje se javljaju zbog nedovoljnog sna", kaže za RTS prof. Dr Predrag Mitrović.

Ističe da temperatura vazduha koja nije očekivana u ovom periodu godine utiče na pacijente koji su obično u ovo doba godine stabilni zdravstveno. Poremećaji pritiska i temperature vazduha utiču na naš organizam. 

Nekontrolisano raste krvni pritisak, a tu je i pogoršanje astme, plućnih bolesti, infarkti miokarda.
 
"Hipertenzija dominira kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti. Okidači kod srčanih bolesnika su vremenski uslovi koji se menjaju tokom dana. Treba pratiti savete lekara. Brzina prilagođavanja organizma na ove vremenske prilike je individualna. Prosek ne postoji, treba kontrolisati pritisak češće, a terapiju ne treba smanjivati na svoju ruku", dodaje profesor Mitrović.
 
Napominje da je bol, bilo koje vrste u našem organizmu najava da nešto nije u redu. Treba odmah potražiti lekarsku pomoć. Savet je više odmora, manje hrane i dosta sna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.