Raste broj zaraženih malim boginjama, na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora

Porastao je broj zaraženih malim boginjama i bolest je do sada potvrđena kod osam osoba u Smederevu, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut".
Radi se o šest nevakcinisanih mališana, mlađih od dve godine, koji su u bolnici, jednoj osobi nepoznatog vakcinalnog statusa (47 godina) i jednoj vakcinisanoj (49 godina).
Komplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece. 
 
I hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju.
U četvrtak, 12. januara, Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju u Smederevu, dok epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.
 
Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.
 
Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 posto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto.
 
Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 posto. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Cilj obuhvata svim vakcinama iznosi 95%.
 
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine, registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.
 
Trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji umrlo je 15 osoba, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.
  • Gorana

    17.01.2023 09:52
    Za neverne tome
    Bojite se vakcina, a ne bojite se raznih tableta,mdma, heroina, kokaina, vutre. Pa dobar deo ljudi za vikend strpa u sebe pola fabrike lekova i zalije alkoholom, pa se posle pitaju šta je mojim potomstvom. Autizam nije povezan sa vakcinom, jer se većina toga boji. Ne zna se šta ga izaziva za sada, ali se zna da ga vakcina ne izaziva, rađena su naučna istraživanja. Za upotrebu narkotika i alkohola naučnici kažu da su uzročnici različitih dijagnoza i bolesti, a kad pitaš ljude pa jesi uzimao nešto, oni kažu mladost ludost... Pa vi sad napred...vakcinacijom možda nećete ugroziti sebe al hoćete druge. I da za one što pišu šta ima u vakcinama, da kažem da polovina ne zna da rastumači deklaraciju na pavlaci... Toliko od nas vakcinisanih glupih...
  • Gorana

    17.01.2023 09:40
    Za Branku
    O da gospođa Branka vi kanda niste dobacili do kraja osnovne, negde ste stali da učenjem oko 5, 6 razreda. Možete da se zarazite ako ste vakcinisani, jer imuni sistem čoveka ne stvori na vreme antitela, ili je imunološki odgovor slabiji, genetika, pravilno sprovedena vakcinacija, starost vakcinisanih...Sad ide prosta matematika, da pojedinici ne bi preovladalo onda obuhvat vakcinacije treba da bude velik... Da se ne zagrcnete od ovog odgovora, jer niko od nas ne pije kafu samo vi, cilj vakcinacije je da se smanje komplikacije, ublaži infekcija, ubrza oporavak i smanji stopa smrtnosti. Ej Branka Branka Brankaaaaaa...i da Branka niste glupi ali ste neobrazovani, a sebi dajete za pravo da imate nešto da kažete. Čitajte naučne članke, reklame na TV i parovi, rekla kazala i čuvena taraba na kojoj piše....nisu sredstva informisanja. Sutra kad bi ste se razboleli od boginja sa mogućnošću komplikacija (ne želim vam ništa loše), 3 vakcine biste primili odjednom...a ima gomila takvih kao vi. Čuli da se nešto priča pa ajde da se priključe da neko vidi da i oni kao misle. Sedi di si, ni za di si nisi ...
  • Branka

    17.01.2023 08:51
    @Gorana
    Beskrajno zavaljujem na ovom komentaru i želela bih da ga pročita što više ljudi. Lično, ulepšao mi je dan uz prvu jutarnju kafu i skoro sam se zagrcnula od smeha.
    Prepametni bez vakcine da satru vas glupe vakcinisane??? Tako rekoste??
    Mene su učili nekad dok je ovde bilo iole razuma, da kad se vakcinišem protiv neke bolesti, ne mogu se razboleti od iste. I zaista nisam.
    Zato bi i Vama trebalo da dođe iz sedalnog dela da ako ste vakcinisani protiv neke bolesti, ne možete se razboleti od iste i da vakcina služi uptavo tome da vas niko drugi ne može zaraziti. E, sad, to što su vas sa medija ubedili u suprotno pa verujete da možete da izgorite na suncu ako svi ne koriste zaštitni faktor 50, to samo dodatno svedoči da o tačnosti vaše tvrdnje koja glasi: "nas glupe vakcinisane".
    Jer, ni vakcine nisu što su bile, a i na tarabi svašta piše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.