Svaki treći građanin Srbije svakodnevno puši cigarete

U Srbiji, najčešće korišćeni duvanski proizvodi su cigarete koje svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva starosti 15 godina i više, objavio je Institut "Batut".
Svaki treći građanin Srbije svakodnevno puši cigarete
Foto: Pixabay
Institut je, povodom Nacionalnog dana bez duvana, koji se 31. januara obeležava pod sloganom "Svaka cigareta smeta", naveo da 15,8 odsto pušača svakodnevno popuši 20 i više cigareta.
Batut je na svom sajtu podsetio da svake godine u svetu usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača zbog izloženosti duvanskom dimu.
Dodao je da je upotreba duvana faktor rizika za mnoge druge bolesti kao što su opstruktivna bolest pluća, astma, emfizem, hronični bronhitis, reumatoidni artritis, te da utiče i na reproduktivne organe, pa tako može uticati i na smanjenje plodnosti.
 
Batut navodi da su mere kontrole duvana u svetu dovele do smanjenja učestalosti korišćenja cigareta među odraslima i adolescentima u prethodnoj deceniji.
 
Ukazuje na to da je u svetu i Srbiji u porastu upotreba duvanskih i nikotinskih proizvoda koji ranije nisu bili na tržištu, ili je njihovo korišćenje bilo ograničeno na neke zemlje ili pojedine ciljne grupe, kao što je to u slučaju nargila.
 
Prema podacima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji 2019, skoro svaki peti (17,7 odsto) učenik prvih razreda srednjih škola je bar jednom probao elektronske cigarete.
 
Najveći procenat (72,3 odsto) učenika prvih razreda srednjih škola, koji su probali elektronsku cigaretu, uradili su to iz radoznalosti (72 odsto dečaci i 72,6 odsto devojčice).
 
Pored toga, podaci pokazuju da među učenicima koji su probali elektronsku cigaretu samo 18,2 odsto njih misli da je tečnost za elektronsku cigaretu, koju su prvi put koristili, sadržala nikotin.
 
Batut je podsetio da je u junu 2022. pokrenuo besplatnu telefonsku liniju za odvikavanje od pušenja, ali i za zadržavanje statusa nepušača.
  • Jovo Slezina

    30.01.2023 18:10
    Ko pooštri regulativu, gubi izbore. Zato se niko ni ne prihvata ovog posla........
  • Zemlja čudesa

    30.01.2023 14:04
    Hoće sami da se ubiju umesto da čekaju državu da to uradi?
  • V

    29.01.2023 23:57
    I naravno povodom toga niko ništa neće uraditi, jer bezuba sirotinja mora da troši novac i ubija u sebe i svoje najdraže. Nesposobna država, pušenje je zabranjeno u Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji,Meksiku, samo ovde državu zabole za javno zdravlje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.