Zagađenje vazduha povezano je sa gubitkom koštane mase, kaže nova studija

Novo istraživanje pokazuje zabrinjavajuću povezanost između viših nivoa zagađenja vazduha i napretka osteoporoze, bolesti koji čini kosti krhkijima i podložnijima lomovima.
Zagađenje vazduha povezano je sa gubitkom koštane mase, kaže nova studija
Foto: Pixabay
Rizik od osteoporoze raste s godinama, a posebno je čest kod žena u postmenopauzi, prenosi Index.hr.

Stoga su naučnici analizirali podatke više od 9.000 žena u postmenopauzi tokom perioda od šest godina, posebno se fokusirajući na mineralnu gustinu kostiju - što je indirektan pokazatelj osteoporoze i rizika od loma. 

Prikupili su njihove adrese i na području gde žive pratili nivoe azot oksida, azot dioksida, sumpor dioksida i čestica PM10 (zagađujuće čestice prečnika manjeg od 10 mikrometara/μm).

Opasnost od azot oksida 
 
Otkrili su da s povećanjem zagađenja opada mineralna gustina kostiju u svim delovima tela, uključujući vrat, kičmu i kukove. 
 
"Naše otkriće potvrđuje da loš kvalitet vazduha može biti faktor rizika za slabljenje kostiju, nezavisno od socioekonomskih ili demografskih čimbenika", rekao je biomedicinski naučnik Diddier Prada sa Univerziteta Kolumbija u Nju Jorku. 
 
Dosadašnje studije pokazale su povezanost između zagađenja vazduha i većeg rizika od preloma kostiju, kao i većeg smanjenja koštane mase. 
 
Ovo novo istraživanje dodatno potvrđuje te nalaze s podacima o ženama u postmenopauzi i različitim mešavinama zagađenja vazduha, piše Science Alert.
 
Prada i njegovi kolege posebno ističu povezanost između azota i kostiju kičme. 
 
Skok od 10 odsto ove vrste zagađenja tokom trogodišnjeg perioda povezan je s prosečnim godišnjim gubitkom mineralne gustine kostiju lumbalne kičme od 1.22 odsto, odnosno dvostruko više nego prilikom normalnog procesa starenja. 
 
"Prvi put imamo dokaze da azotovi oksidi posebno doprinose oštećenju kostiju"
 
Naučnici smatraju kako se to najverojatnije događa zbog toga što koštane stanice "odumiru" tokom oksidativnog stresa, odnosno kada ih uništavaju toksične molekule iz okoline.
 
"Prvi put imamo dokaze da azotovi oksidi posebno doprinose oštećenju kostiju", rekao je Prada. 
Treba napomenuti da ovo istraživanje pokazuje povezanost, ali ne uzročno-posledičnu vezu između zagađenja vazduha i gubitka koštane mase, ali sve više studija ide u prilog toj tezi. 
 
Istraživanje se zove "Air pollution and decreased bone mineral density among Women's Health Initiative participants" i objavljeno je u časopisu eClinicalMedicine.  
  • LidijaBgd

    09.03.2023 15:20
    Zagadjen vazduh utice na sve organe.Najbolje da sedimo u svojim stanovima sve sa non stop upaljenim fotokatalitickim precisicvacem vazduha i udisemo cist vazduh,inace ne pise nam se dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?