Manjak sna doprinosi stvaranju pivskog stomaka

Nova studija, objavljena u žurnalu "Sleep medicine", pokazala je da manje od osam časova noćnog sna može da doprinese da osoba ima "pivski" stomak, preneo je "Njujork post".
Manjak sna doprinosi stvaranju pivskog stomaka
Foto: Pixabay
Studija je otkrila vezu između nedostatka sna i sala na stomaku, opasnog sala koji se taloži oko vitalnih organa i povezano je sa metaboličkim bolestima i rezistencijom na insulin.
Dodaje se da je potrebno spavati sedam ili osam sati noću, a istraživanje pokazuje da manjak sna od samo sat vremena može da doprinese povećanju od oko 12 grama visceralne masnoće, a san od osam sati reguliše to.
"Dužina sna je povezana sa nakupljanjem visceralne masnoće tokom odraslog doba, i čini se da nema benefita ako se spava više od osam sati", naveo je međunarodni tim naučnika koji je radio na studiji, ali su istovremeno dodali i da su potrebne dodatne studije da potvrde njihove tvrdnje.
 
U poslednjem istraživanju učestvovalo je 5.100 odraslih osoba, starih između 18 i 59 godina, koji su bili deo istraživanja Američke zdravstvene službe i i Ankete o ispitivanju ishrane.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.