Studija otkrila koliko dugo rak može da se razvija, naučnici su šokirani i ne optimistični

Analiza bez presedana o tome kako rak raste otkrila je "gotovo beskonačnu" sposobnost tumora da se razvijaju i prežive, kažu naučnici, a prenosi BBC.
Studija otkrila koliko dugo rak može da se razvija, naučnici su šokirani i ne optimistični
Foto: Pixabay
Rezultati praćenja raka pluća tokom devet godina priredili su "iznenađenje" i "zaprepašćenje" naučnom timu koji je dobio uvid u silnu snagu protiv koje se bori
Zaključili su da je potrebno više se fokusirati na prevenciju, s malo verovatnim "univerzalnim" lekom u skorije vreme. Britanski "Cancer Research" kaže da je rano otkrivanje raka od vitalne važnosti. 
Studija pod nazivom TracerX pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i šta uzrokuje njegovo širenje. Karcinomi se menjaju i razvijaju tokom vremena - nisu fiksni i nepromenjivi. Mogu postati agresivniji: bolji u izbegavanju imunološkog sistema i sposobniji da se širi po telu.
 
Tumor počinje kao jedna, oštećena ćelija, ali postaje mešavina miliona ćelija koje su sve mutirale na pomalo različite načine. TracerX je pratio tu raznolikost i kako se ona menja tokom vremena kod pacijenata s rakom pluća.
 
Studija bez presedana
 
"To nikada pre nije učinjeno u o ovoj meri", rekao je profesor Čarls Svanton s Instituta Frensis Krik i Univerzitetskog koledža u Londonu. Više od 400 ljudi - lečenih u 13 bolnica u Velikoj Britaniji - imalo je biopsiju različitih delova raka pluća kako je bolest napredovala.
 
"Iznenadilo me koliko tumori mogu biti prilagodljivi", rekao je profesor Svanton za BBC i dodao: "Ne želim da zvučim previše depresivno, ali mislim - s obzirom na gotovo beskonačne mogućnosti u kojima tumor može da evoluira, i vrlo velik broj ćelija u kasnom stadijumu tumora, što bi moglo biti nekoliko stotina milijardi ćelija - da je izlečenje kod svih pacijenata u kasnom stadijumu bolesti težak zadatak."
 
"Mislim da nećemo moći da stvorimo univerzalne lekove. Ako želimo da ostvarimo najveći efekat, moramo se fokusirati na prevenciju, rano otkrivanje i rano otkrivanje recidiva", rekao je Svanton.
 
Gojaznost, pušenje, alkohol i loša ishrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upala u telu takođe se smatra načinom prevencije raka. Upala je verovatno objašnjenje zašto zagađen vazduh uzrokuje rak pluća i upalne bolesti creva koje povećavaju rizik od raka debelog creva.
 
Evolucijska analiza objavljena je u sedam odvojenih studija u časopisima "Nature" i "Nature Medicine".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.