Sve više dece ima problema sa kičmom, alarm i zbog gojaznosti

Lekarski pregledi pred polazak u školu su u toku, a prvi rezultati pokazuju porast lošeg držanja, deformiteta kičme, ravnih tabana, gojaznosti.
Sve više dece ima problema sa kičmom, alarm i zbog gojaznosti
Foto: Pixabay
Lekari kažu da je krivac za to savremeni način života, da deca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru, ispred ekrana - telefona, TV-a ili kompjutera, prenosi Euronews Srbija
"U okviru svih sistematskih pregleda uočen je drastičan porast lošeg držanja, deformiteta kičme - kifoze i skolioze, da ne govorim o stomatološkim i logopedskim problemima. Gojaznost je veoma izražena. Osamdesetih je biilo 4-5 odsto gojazne dece, sada prelazi 20 odsto", kaže za Euronews Srbija dr Slobodan Maričić, pedijatar u DZ "Novi Sad".
On je naveo da se stopalo formira do četvrte godine starosti i da je sve posle toga "kozmetika". Pojašnjava da se na prvim sistematskim pregledima to mora uočiti.
 
"Isto važi i što se tiče lošeg držanja. Počinje kao loše držanje, a onda se razvijaju skolioze, kifoze. To je rezultat stalnog sedenja. Deca sve više vremena provode u zatvorenim prostorijama, malo se igraju napolju, sve više koriste mobilni telefon. Tako počinje da se javlja loše držanje tela, a zatim i deformiteti kičme", kaže Maričić.
 
Dodaje da se deca sve manje bave sportom, da se sport danas doživljava kao da treba da se stvaraju profesionalni sportisti, a ne rekreativni momenat koji treba da prevenira sve ove deformitete.
 
Zbog nedovoljne fizičke aktivnosti dece školskog uzrasta Savez profesora fizičkog vaspitanja uputio je inicijativu prosvetnim vlastima da se u osnovnim i srednjim školama poveća nedeljni fond časova fizičkog, da nastavnici fizičkog budu angažovani i u nižim razredima zajedno sa učiteljima, kao i da fizičko dobije natpredmetni status.
 
"Najnovija istraživanja potvrđuju da svako peto dete ima loše držanje tela, svako četvrto je gojazno, a 70 odsto dece školskog uzrasta se ne bavi sportskim aktivnostima van škole", navedeno je u obrazloženju inicijative.
 
Savez se zalaže da učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole imaju nedeljno pet časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a srednjoškolci tri časa.
  • Zima

    12.09.2023 17:08
    Torbe skolske su preteske. Treba da se borimo da je maksimum jedan udzbenik po predmetu, da nose male sveske, izbaciti udzbenik iz likovnog i muzickog za nize razrede. Nije normalno da nose toliko udzbenika. Torbe teze oko 6 do 7 kg
  • zztop

    15.04.2023 20:34
    SNS je roditeljima savio ili slomio kičmu pa otuda i deca takva...
  • Samo pitam

    15.04.2023 09:07
    @A onda profesori
    Da li sam dobro razumeo da Vi kažete da se više bore/zanimaju vlasnici pasa za svoje pse nego roditelji za svoju decu ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.