Muškarcu na jeziku počele da rastu dlake

Jezik muškarca iz Ohaja postao je zelen i dlakav nakon navodne reakcije na pušenje cigareta i istovremeno uzimanje antibiotika.
Muškarcu na jeziku počele da rastu dlake
Foto: Pixabay
Studija ovog neobičnog slučaja objavljena je u časopisu "New England Journal of Medicine".
Prema pisanju istraživača, neidentifikovani 64-godišnjak se javio lekaru nekoliko nedelja nakon što mu je jezik promenio boju i na njemu su se pojavile dlake. Lekari su mu dijagnostikovali dlakavi jezik, abnormalni sloj ćelija kože koji se stvara na jeziku kada se filiformne papile, sićušne izbočine koje sadrže receptore ukusa, povećaju i izgube boju zbog taloženja bakterija.
Ako se jezik ne pere i ne čisti redovno, dlačice mogu da narastu i do 2,5 centimetara, a u njima može da zapinje hrana, piše "Daily Mail".
 
"Dlakavi jezik može biti smeđe, bele, zelene ili ružičaste boje, u zavisnosti od specifičnog uzroka i drugih faktora, kao što su tečnosti za ispiranje usta ili čak slatkiši", piše Američka akademija oralne medicine.
 
Ovo stanje je generalno uzrokovano lošom oralnom higijenom, a pogađa odrasle osobe starije od 40 godina (češće muškarce) i može se pogoršati pušenjem, koje uzrokuje taloženje bakterija i plaka na jeziku.
 
Međutim, u ovom konkretnom slučaju, lekari su došli do zaključka da bi nešto drugo moglo biti krivac za dlakavi jezik. 
 
Naime, muškarac je pio antibiotik klindamicin za infekciju desni. Prema WebMD-u, uzimanje antibiotika može poremetiti mikrobnu ravnotežu u ustima menjajući broj i vrste bakterija i uzrokujući njihovo nakupljanje.
S obzirom na to da je muškarac bio i pušač, lekari nisu precizirali da li je bolest podstaknuta pušenjem, korišćenjem antibiotika ili kombinacijom jednog i drugog.
 
Srećom, ovo uglavnom privremeno stanje je bezopasno, a njegov najgori simptom je osećaj pečenja na jeziku. Muškarcu su se dlake povukle nakon pola godine, iako nije prestao da puši.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.