Sirijci oboleli od raka protestuju i traže ulazak u Tursku: Bez terapije ćemo umreti

Desetine Sirijaca obolelih od raka i članovi njihovih porodica iz pobunjeničkih enklava u subotu su započele protest kako bi susednu Tursku primorali da im omogući pristup lečenju.
Sirijci oboleli od raka protestuju i traže ulazak u Tursku: Bez terapije ćemo umreti
Foto: Pixabay
Demonstranti su postavili šatore i krevete kod graničnog prelaza Bab al-Hava, koji je ključni prolaz za humanitarnu pomoć za severozapad Sirije.

"Imam leukemiju. Ako ne dobijem lek, moje zdravlje će se pogoršati. Moje stanje je očajno", rekao je Husein Abdel-Karim agenciji dpa.

Pacijenti tvrde da je Turska prestala da ih prima od kada je snažan zemljotres pogodio dve zemlje u februaru.
 
Hasan al-Alavi, otac trogodišnjeg dečaka s rakom mozga, pozvao je Tursku da otvori granicu jer je Bab al-Hava jedini prelaz za njih.
 
"Ako Turska ne otvori granicu moj dečak će imati recidiv i umreti", kazao je Al Alavi.
 
Doktor Zuheir Karat, zdravstveni direktor provincije Idlib na severozapadu Sirije, rekao je da su 20 odsto pacijenata u pokrajini deca.
 
Idlib ima jedan neprofitni centar za karcinom, Sirijsko-američko medicinsko društvo (SAMS), ali ono pruža hemioterapiju samo malom broju pacijenata.
 
Posle zemljotresa koji je u februaru pogodio obe zemlje, 259 pacijenata dobilo je dozvolu da ponovo uđe u Tursku, rekao je Bašir Ismail, zvaničnik zdravstvenog programa na graničnom prelazu.
 
Međutim, on upozorava da se od tada pojavilo 600 novih slučajeva kojima je hitno potreban pristup lečenju u Turskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.