Studija: Oni koji počnu da puše kao tinejdžeri imaju manje sive moždane mase

Tinejdžeri koji podlegnu pritisku vršnjaka i počnu da puše verovatno to čine jer imaju manje sive materije u delu mozga koji utiče na donošenje odluka i poštovanje pravila.
Studija: Oni koji počnu da puše kao tinejdžeri imaju manje sive moždane mase
Foto: Pixabay
Uz to, mladi koji razviju naviku pušenja imaju tendenciju do kraja svojih tinejdžerskih godina da im se smanji siva materija u delu mozga koji kontroliše upravljanje užitkom.
Barem tako proizlazi iz studije o uticaju pušenja na adolescente i mlađe punoletne osobe u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Irskoj, a koju su sproveli univerziteti Kembridž, Fudan i Vorvik, dok su rezultati objavljeni u časopisi "Nature Communications".
Nakon što su uporedili rezultate snimanja mozga učesnika koji su počeli da puše do 14. godine s onima koji nisu i ponovili postupak za iste učesnike u uzrastu od 19 i 23 godine, otkrili su da "u proseku tinejdžeri koji su počeli da puše do 14. godine imaju znatno manje sive materije u delu levog frontalnog režnja koji je povezan s donošenjem odluka i kršenjem pravila".
 
Siva materija, tkivo koje obrađuje informacije i sadrži sve neurone organa, doživljava svoj vrhunac rasta pre adolescencije, iako se ukupni razvoj mozga nastavlja u odraslom dobu.
 
Tim naučnika je takođe ustanovio da su ljudi koji su počeli da puše u uzrastu  od 14 godina imali "gubitak sive materije u desnom prefrontalnom korteksu", što je takođe deo mozga povezan s prekomernim opijanjem i upotrebom marihuane.
 
"Manje sive materije u ovoj regiji mozga može ograničiti kognitivnu funkciju, što dovodi do niže samokontrole i sklonosti rizičnom ponašanju, kao što je pušenje", rekla je Barbara Sahakian s Departmana za psihijatriju Kembridž univerziteta.
  • Zamenik zamenika

    20.08.2023 12:54
    Kada će ova vlast staviti u skupštinsku proceduru zakon o zabrani pušenja i korišćenja svih elektronskih naprava za proizvodnju dima u svim zatvorenim prostorima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.