U stomaku pacijentkinje zaboravili instrument prečnika tanjira

Jedna žena je 18 meseci patila od bolova u stomaku nakon carskog reza, dok na skeneru nije otkriveno da je u njoj greškom ostao hirurški instrument "aleksis retraktor".
Pronađeni hirurški instrument je prečnika tanjira i bio je uzrok bola koji je trajao godinu i po dana posle porođaja u bolnici na Novom Zelandu, u Oklandu, 2020. godine. 
Nakon što je počeo istražni postupak, bivši Oklandski zdravstveni odbor tvrdio je da nije bilo propusta dok je zahvat trajao.
Ali, sada je novozelandska komesarka za zdravlje Morag Makdauel otkrila da je, ipak, prekršen Kodeks prava pacijenata.
 
Ovaj instrument prečnika tanjira napravljen je da "drži" rezove do 17 centimetara u prečniku i nije bio detektovan rendgenskim snimkom.
 
Na kraju je uklonjen iz stomaka žene 2021. godine, otprilike 18 meseci nakon njenih brojnih poseta lekaru opšte prakse.
 
"Broj svih hirurških instrumenata korišćenih u proceduri nije uključivao sporan instrument verovatno zbog činjenice da retraktor ne ulazi u ranu u potpunosti, jer polovina retraktora treba da ostane izvan pacijenta", rekla je medicinska sestra Komisiji koja istražuje slučaj.
 
U izveštaju se navodi da je slučaj izuzetno sličan jednom drugom slučaju iz iste bolnice i savetuje da bi pravila oko instrumenata "trebalo da budu jasnija".
  • Dušan

    06.09.2023 11:38
    Ama ljudi da li je to moguće
    Nije valjda da na planeti postoji još neko osim Srbije ko može da pogreši? Gde je taj perfekcionizam u koji se mnogi kunu? Da i te omiljene destinacije za iseljenje mogu da imaju propust? I g.vno ako je strano manje vam smrdi.
  • Novosadjanka

    05.09.2023 09:30
    Odgovor Silveru
    Nije smešno. Carki rez ima status velike operacije (otvaranje trbušne duplje i totalna anestezija).
    Do kraja XIX veka i napretka medicine (anestezija, higijena u bolnici) to
    je bio zahvat koji bi majka retko preživela. Možda bi dete preživelo.
    Imaj poštovanja za majku, koja radja u takvim uslovima.

  • Silver

    05.09.2023 07:17
    jel pčitki il duboki tanjir ........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.