Više od milion mlađih od 50 godina godišnje umire od raka

Broj ljudi mlađih od 50 godina širom sveta, kojima je dijagnostikovan rak, porastao je za skoro 80 odsto u tri decenije, prema najvećoj studiji te vrste.
Više od milion mlađih od 50 godina godišnje umire od raka
Foto: Pixabay
Globalni broj slučajeva raka u početnom stadijumu povećao se sa 1,82 miliona u 1990, na 3,26 miliona u 2019. godini, dok je smrtnost od raka kod odraslih u 40-im, 30-im ili još mlađih, porasla za 27 odsto.
Više od milion mlađih od 50 godina godišnje sada umire od raka, otkriva istraživanje, prenosi Gardijan.
Stručnjaci su još u ranoj fazi razumevanja razloga za porast slučajeva. Autori studije, objavljene u BMJ Oncology, kažu da su među faktorima verovatno loša ishrana, upotreba alkohola i duvana, fizička neaktivnost i gojaznost.
 
Prethodne studije su sugerisale da je incidencija raka kod odraslih mlađih od 50 godina u porastu u raznim delovima sveta u poslednjih nekoliko decenija. Najnovija studija, koju su vodili Univerzitet u Edinburgu u Škotskoj i Medicinski fakultet Univerziteta Džeđijang u Hangdžou, Kina, bila je prva te vrste koja je proučavala ovo pitanje na globalnom nivou i faktore rizika za mlađe odrasle osobe.
  • Zivot nema cenu

    06.09.2023 23:48
    Zemlji cudesa
    Nemoj lupetati. Zna se sta je doslo na "naplatu". E, sto volim pametnjakovice, kojima zivot sve pruzi, a oni lupetaju po drustvenim mrezama.
  • Zemlja čudesa

    06.09.2023 22:16
    Duvan, zatrovana hrana, voda i vazduh pomažu, ali to je bilo i pre 3 decenije i to u još većem broju. Rak se i nasleđuje... Što više osoba sa kancerom ima mogućnost da prenese svoju genetiku na potomstvo broj će biti veći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.