Vakcinu protiv HPV-a u Srbiji primilo samo 27.000 devojčica i dečaka

U Srbiji je za godinu dana gotovo 27.000 devojčica i dečaka primilo vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV).
Vakcinu protiv HPV-a u Srbiji primilo samo 27.000 devojčica i dečaka
Foto: Pixabay
To predstavlja veoma nizak obuhvat jer u Srbiji prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice, ocenjeno je na skupu povodom godinu dana imunizacije tom vakcinom.
Prvom dozom vakcine protiv HPV-a do sada je vakcinisano 14.171 dete uzrasta od devet do 14 godina, a drugom dozom njih 7.649, navodi se u saopštenju nakon skupa u organizaciji Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi "Well-being International" i Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori" u Beogradu.
Kada je reč o deci uzrasta od 14 do 19 godina ta vakcina se daje u tri doze, prvu je primilo 12.023 dece, drugu 10.920, dok je trećom dozom vakcinisano 6.670 dečaka i devojčica.
 
Na skupu je napomenuto i da u državama koje su tu vakcinu uvele pre 15 i više godina, i gde obuhvat vakcinisane dece iznosi 80-90 odsto, učestalost oboljevanja i smrti od raka grlića materice i drugih oboljenja izavanih HPV je višestruko smanjena.
 
"U Srbiji, na žalost, 1.500 žena godišnje oboli, a više od 700 premine od posledica ove bolesti, i pored toga što imamo dostupno efikasno 'oružje' u rukama", dodaje se u saopštenju.
 
Dodali su da je najalarmantniji podatak to što sada prve simptome raka grlića materice najčešće dobijaju žene u dobi od 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je taj tip karcinoma bio učestaliji kod žena u kasnijoj životnoj dobi.
 
Državni sekrtetar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je na skupu da se protiv virusnih infekcija za sada jedino možemo boriti imunizacijom i podsetio da je od prošle godine obezbeđena besplatna vakcinacija protiv HPV-a za starosnu grupu od devet do 19 godina.
 
"Država se potrudila da nabavi najsavremeniju vakcinu i problem sa niskom stopom vakcinacije, mislim da možemo da prevaziđemo, jer su mnogobrojne svetske studije pokazale da je ovo bezbedna vakcina, da čak u 90 odsto slučajeva sprečava pretkancerogena i kancerogena stanja", kazao je Đerlek.
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da je HPV vakcina prva preporučena vakcina koja je uvedena o trošku države i to je prvi inovativni lek koji je uveden na listu lekova kao lek za prevenciju.
 
"Pravo na vakcinaciju u Srbiji imaju dečaci i devojčice, dok u mnogim državama to pravo imaju samo devojčice. Ipak, po najnovijim podacima dečaci su veći prenosioci HPV infekcija, jer svaki treći dečak posle 15. godine života je zaražen makar jednim HPV sojem virusa", kazala je Radojević Škodrić.
  • sunny

    20.09.2023 11:47
    vazno je
    Ljudi, vakcinisite decu, i vi se vakcinisite ako mozete (iako ste najverovatnije vec bili u dodiru sa pojedinim sojevima virusa), ne samo sto stiti od raka grlica materice i anusa, vec sprecava kondilome. Ko ih je imao, zna sta su muke... Ne znam odakle jednom komentatoru informacija da je bivalentna. Na trzistu postoje dva tipa HPV vakcine - jedna koja stiti od 4 soja i druga koja stiti od 9 sojeva. Bilo koju uzmete, dobro ste uradili.
  • DA

    18.09.2023 22:26
    Moji su se vakcinisali i sin i cerka, 11 i 14 godina. Kao mladja sam se lecila od kondiloma i znam mnoge koji su isto imali, ova vakcina stiti njih i njihove buduce partnere u to cvrsto verujem.
  • džabe ste krečili

    16.09.2023 22:06
    Bivalentna, dakle štiti samo od 2 vrste HPV a njega ima desetak vrsta, tako da "uzalud vam trud svirači".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.