RFZO o HPV vakcini: Nemamo nadležnost za decu vojnih osiguranika

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da u skladu sa zakonom, finansira HPV vakcinu za svoja osigurana lica od devet do 19 godina.
Reagujući na tekst i gostovanje na N1 u kojima je objavljeno da deca vojnih osiguranika ne mogu da prime HPV vakcinu o trošku RFZO, iz tog fonda je saopšteno da vojni osiguranici imaju svoj fond - Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (Fond SOVO) preko kojeg ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu.
"S tim u vezi, RFZO nema nadležnost da odredi da li vojni osiguranici, odnosno njihova deca, imaju pravo na besplatnu HPV vakcinu. Njihovo pravo na ovu vakcinu utvrđeno je propisima o zdravstvenom osiguranju vojnih osiguranika", poručuju iz RFZO.
Doktorka Ivana Begović Lazarević iz jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje izjavila je u utorak za N1 da su upoznati sa tim da deca vojnih osiguranika ne mogu da dobiju besplatnu HPV vakcinu.
 
"Obraćali su nam se roditelji sa pitanjem, prosledili smo kolegama iz Batuta, oni su dalje RFZO, mi za sada nemamo povratnu informaciju da li će se taj problem rešiti, ali smo upoznati sa situacijom", rekla je ona.
  • Deda Lala

    11.02.2023 07:43
    Cija su deca
    E da sam juce umro ne bi' znao da u Srbiji nisu sva deca ista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.