U Novom Sadu tri bebe lečene od velikog kašlja: Još jedna zaboravljena bolest koja se vratila

Od početka godine u Srbiji je registrovano 157 slučajeva velikog kašlja, od toga samo u Beogradu je bilo 72 obolelih.
U Novom Sadu tri bebe lečene od velikog kašlja: Još jedna zaboravljena bolest koja se vratila
Foto: Pixabay
Koliko je situacija postala alarmantna najbolje govori podatak da je tokom prošle godine u Srbiji registrovano samo pet obolelih od te bolesti.
 
Jedini krivac što se vraćaju zaboravljene zarazne bolesti je sve manje vakcinisane dece. Lekari objašnjavaju da se samo imunizacijom više od 95 odsto planirane populacije obezbeđuje dobar kolektivni imunitet, da tada patogen nema prostora da se širi. 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", obuhvat dece primarnom vakcinacijom (podrazumeva tri doze vakcine), koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja u 2022. godini iznosio je 91,9 odsto.
 
"Obuhvat prvom revakcinacijom u drugoj godini života je 80,6 odsto, dok je obuhvat drugom revakcinacijom pre upisa u prvi razred osnovne škole iznosio 91,3 odsto. U cilju obezbeđenja ne samo individualne, već i kolektivne zaštita potrebno dostići obuhvat imunizacijom od 95 odsto planirane populacije", kažu u Batutu za Euronews Srbija.
Pedijatri kažu da su najugroženija deca koja imaju udružene bolesti te nisu mogla da prime vakcinu koja štiti od velikog kašlja, ali i novorođenčad. Na Klinici za pedijatriju u Novom Sadu u poslednjih nekoliko meseci lečene su tri bebe, mlađe od dva meseca, obolele od te zarazne bolesti. 
 
Na problem su nedavno ukazali i lekari iz Tiršove, koje je iznenadilo što su za mesec dana imali petoro pacijenata sa dijagnozom pertusisa. Slična je situacija i u regionu. Nedavno je u Mostaru preminula dvoipomesečna beba od te zarazne bolesti.
 
Šta je veliki kašalj
 
Veliki kašalj ili pertusis je zarazno oboljenje izazvano bakterijom Bordetella pertussis. Prvi simptomi bolesti javljaju se sedam do deset dana nakon kontakta sa zaraženom osobom.
 
Epidemiološkinja dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da je najčešća kompikacija velikog kašlja zapaljenje pluća i da je to najčešći uzrok smrti kod obolele odojčadi.
 
"Mogu da se jave i neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak kao što su konvulzije i encefalopatija. Ostale blaže komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija, a može doći i do krvarenja iz nosa, pojave kile i pneumotoraksa", navela je Begović Lazarević za Euronews Srbija.
 
Bolest protiče u tri stadijuma. 
 
Prvo se javljaju znaci slični prehladi - kijanje, curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura. To traje jednu do dve nedelje. U drugom stadijumu dolazi do značajnog pogoršanja tegoba, kašalj postaje intenzivniji i učestaliji, naročito tokom noći. 
 
Drugi stadijum traje jednu do šest nedelja. U trećoj fazi, koja traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih.
 
"U najvećem riziku za ozbiljne komplikacije i smrtni ishod su odojčad, koji su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisana. Najznačajniji rezervoari infekcije za odojčad su majke, sa  učešćem od preko 30 odsto. Prema rezultatima dostupnih studija, 12-26 odraslih osoba sa produženim kašljem serološki je pozitivno na pertusis i stoga oni predstavljaju značajne rezervoare za dalji prenos infekcije", pojašnjava Begović Lazarević.
Navodi da uprkos rezultatima postignutim imunizacijom, veliki kašalj je i danas vodeći uzrok smrti među zaraznim bolestima protiv kojih se sprovodi imunizacija. Stečeni imunitet nakon preležane bolesti nije trajan (traje od pet do deset godina). Imunitet stečen vakcinacijom, takođe, ne traje dugo.
 
"Iako je Bordetella pertussis prisutna u svim delovima sveta, najveće stope incidencije su u zemljama sa niskim obuhvatom imunizacijom među mlađom decom. U razvijenim zemljama najviše oboljevaju nevakcinisane bebe, a zatim se registruje porast oboljevanja kod tinejdžera. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, tokom 2018. godine na globalnom nivou obolelo je više od 150.000 osoba", priča ista sagovornica.
 
Ceo tekst Euronews Srbija o velikom kašlju čitajte OVDE.
  • Starosađanin

    21.11.2023 11:09
    Ekipa iz devedesetih nas je na svim poljima uspešno vratila u '90-te i još i napreduju!
    Da li smo iznenađeni?!
  • Sjis

    21.11.2023 07:22
    Svako kroji sebi sudbinu
    I prosle godine je bilo i pre 7 godina je bilo u mojoj blozoni,vakcinisana deca. Dosadan kasalj i nista vise. Ko ne vakcinise decu sam rizikuje da ima vece probleme.
  • mile

    20.11.2023 10:36
    Samo nek slušaju antivaksere i one što propagiraju razne vegetarijanske ishrane za decu.Zna se šta detetu treba za normalan razvoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?