Dve opasne greške koje roditelji prave kada dete ima temperaturu

Temperatura je vrlo česta kod male dece i vraća se na normalu nakon tri ili četiri dana.
Dve opasne greške koje roditelji prave kada dete ima temperaturu
Foto: Pixabay
Roditelji često prave dve velike greške kada je reč o lečenju groznice svojih mališana, što bi moglo da rezultuje opasnim posledicama.
 
"Ako vaše dete ima visoku temperaturu, nikada ne bi trebalo davati mu aspirin da je spusti. Zapamtite, groznica je prirodni odgovor tela na infekciju. Ako je vaše dete inače dobro, nema potrebe za lečenjem groznice", rekla je Niki Jurkac iz Tiny Hearts Education.
Uz to, davanje aspirina deci kada imaju grip ili ovčije boginje povezano je s razvojem retkog stanja zvanog Rejev sindrom, koje može biti smrtonosno ili uzrokovati ozbiljne probleme s mozgom.
 
Simptomi Rejevog sindroma često počinju jednu do tri nedelje nakon što se dete oporavi od virusa. Vaš mališan može:
 
- nastaviti da bude bolestan,
 
- biti pospani i bez energije,
 
- osećati se zbunjeno
 
- imati promene u svom ponašanju, kao što su razdražljivost ili agresivnost, 
 
- brzo disati i imati brz otkucaj srca,
 
- imati napade i
 
- izgubiti svest.
Bolnica za decu "Great Ormond Street" savetovala je da svom detetu ne dajete aspirin pre nego što napuni 16 godina, osim ako vam lekar ne kaže drugačije.
 
Uočeno je da je rizik da vaše dete razvije Rejev sindrom nakon što mu date aspirin "veoma mali", ali ipak se savetuje oprez.
 
Druga greška koju roditelji mogu napraviti kada im dete ima temperaturu je da ih tuširaju kako bi pokušali da spuste temperaturu.
 
"Važno je da ih ne ohladite prebrzo. Stavljanje bebe ili deteta pod hladan tuš ili u kadu bilo bi uznemirujuće i moglo bi uzrokovati hipotermiju", upozoravaju.
Hipotermija je opasan pad telesne temperature ispod 35 stepeni. Simptomi uključuju:
 
- drhtanje,
 
- bleda, hladna i suva koža,
 
- nerazumljiv govor,
 
- sporo disanje i
 
- umor ili zbunjenost.
 
Bebe s hipotermijom mogu biti hladne na dodir, neobično tihe ili pospane i mogu odbijati hranu.
  • kiza

    22.11.2023 10:45
    @AV
    Kad smo mi bili deca, davao se često ANDOL, što je isto što i aspirin.
    Danas ređe, ali isto neki ljudi daju deci.
  • Mr. No

    21.11.2023 19:48
    @Qua Saar
    Ne postoji vakcina od koje dete neće dobiti ovčije boginje. MMR vakcina ja vakcina "protiv" 1. malih boginja, 2. zauški i 3. rubeole. Strahovita je ispranost mozgova oni koji slepo veruju (POGREŠNO) u ono što promoviše farmaceutska industrija zbog profita pa prodaje priču kao vinar svoje vino - njegovo je najbolje!
  • Qua Saar

    21.11.2023 12:59
    ovcije boginje
    postoji preventivan avakcina pa dete nece dobiti ovcije boginje... U svetu se daje vec u koktelu sa MMR a kod nas su odlucili da moze i da se naplati. U svakom slucaju dete ne mora da se muci sa svrabom, da rizikuje oziljke itd

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.