Prvi put u istoriji: Srpski lekari pacijentu u srce ugradili dve srčane pumpe

Na Klinici za Kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prvi put u Srbiji urađena je u ponedeljak, 27. novembra operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta.
Prvi put u istoriji:  Srpski lekari pacijentu u srce ugradili dve srčane pumpe
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju, na taj način je omogućeno pacijentu, koji se nalazio u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja, da produži život i premosti period do transplantacije srca.
 
Kardiološkinja Emilija Nestorović, koja je načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju UKCS, kaže da pumpe menjaju i levu i desnu stranu srca i funkcionišu o tipu veštačkog srca, ali su dosta lakše i nečujne, što pacijentima daje veći stepen komfora i vraćanje normalnom načinu života.
"Operacija je trajala četiri sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenja kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent je mlad, ima 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti, koji se dugo leči u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju. Zbog značajnog pogoršanja u toku poslednje hospitalizacije sa radom i leve i desne strane srca sa svega osam odsto, i nestabilnošću, uprkos svim pokušajima medikamentalnog lečenja, ova operacija je bila jedina šansa da mu produžimo život", objašnjava dr Nestorović.
S obzirom na kompleksnost same dijagnoze, kliničkog stanja pacijenta i same operacije, tim su činili kardiohirurzi, kardiolozi, anesteziolozi, perfuzeri, instrumentarke, anestetičari i, naravno, medicinske sestre.
 
"Operacija u ovom slučaju predstavlja prelazno rešenje, da omogući pacijentu šansu da na listi za transplantaciju dočeka novo srce. Srčane pumpe nemaju rok trajanja i kod pacijenta koji iz bilo kojih razloga ima kontraindikaciju za transplantaciju srca, poput godina starosti, bolesti drugih organa, mogu predstavljati i definitivni način lečenja", rekla je dr Nestorović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.