Ponekad nas muči nedeljama i ometa san: Kako pobediti kašalj?

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma zbog kojeg se ljudi javljaju na pregled kod lekara i glavni simptom bolesti disajnih puteva.
Ponekad nas muči nedeljama i ometa san: Kako pobediti kašalj?
Foto: Pixabay
Ukoliko dugo traje, negativno utiče na kvalitet života, ometa svakodnevno funkcionisanje i san. O kašlju, njegovim uzrocima i lečenju, razgovarali smo sa dr Aleksandrom Tepavcem, pneumoftiziologom-onkologom.
Koji su glavni uzroci kašlja?
 
Kašalj može biti uzrokovan različitim bolestima. Najčešći uzroci akutnog kašlja su prehlada i upala pluća. Hronični kašalj najčešće izazivaju pušenje, sezonske alergije, hronični bronhitis i druga oboljenja.
 
Najčešći uzrok akutnog kašlja su virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Veliki je broj različitih virusa koji mogu izazvati te infekcije. Dolazi do oštećenja površinskog epitela u disajnim putevima, kao i do pojačanog stvaranja sekreta, što izaziva kašalj.
 
Za razliku od virusnih infekcija, bakterijske upale praćene su pre svega znatno višom temperaturom, intenzivnijim bolom u grlu, stvaranjem gušćeg, zamućenog sekreta.
 
Kašalj koji izazivaju alergije obično ima sezonski karakter, a javljaju se i drugi simptomi alergija kao što su intenzivno suzenje očiju, curenje iz nosa i drugi.
Kakav je tok virusnog kašlja i koliko obično traje?
 
Kašalj izazvan virusnim infekcijama gornjih disajnih puteva traje obično oko tri nedelje i saniranjem upale dolazi i do prestanka kašlja. To bi bio neki prirodni tok. Međutim, u nekim slučajevima, doduše ređim, čak i nakon sedam do osam nedelja od pojave prvih simptoma može pacijente i dalje da muči suv nadražajni kašalj, koji je neprijatan i iritirajući, a utiče i na kvalitet sna i na svakodnevne životne aktivnosti. 
 
U tim slučajevima, ukoliko na primenjeno lečenje nije došlo do prestanka kašlja, treba potražiti dodatno savet lekara. Ovaj produžen kašalj nastaje zbog individualnih razlika u brzini obnavljanja površinskog epitela disajnih puteva. Kod nekog to traje dve, tri nedelje, kod nekog sedam, osam nedelja, pa i više, pa zbog toga postoje i razlike u dužini trajanja kašlja nakon sanacije virusne infekcije.
 
Savet lekara treba dodatno potražiti i ukoliko dođe do pojave novih simptoma, a to su prvenstveno bol u grudima, otežano disanje, osećaj sviranja u grudima, pojava sukrvice ili krvi, povišena temperatura preko 38 stepeni, slabost, malaksalost, gubitak apetita i drugi. Oni mogu ukazivati na komplikaciju, odnosno na bakterijsku superinfekciju koja se nadovezala na postojeću virusnu infekciju.
 
Virusne infekcije se uglavnom leče simptomatski, za razliku od bakterijskih infekcija koje se moraju lečiti antibioticima.
 
Koji se lekovi koriste za kontrolu kašlja?
 
Ti lekovi se dele u dve velike grupe: lekovi koji se koriste za suzbijanje suvog nadražajnog kašlja i lekovi koji se koriste za lakše iskašljavanje prekomerno stvorenog sekreta kod bolesnika koji imaju produktivan kašalj.
 
Da li su za lečenje kašlja korisni antibiotici?
 
Zabluda je da antibiotici leče sve. Pošto su virusi glavni uzroci akutnog kašlja, a antibiotici ne deluju na viruse, ne treba ih koristiti kod akutnih infekcija gornjih disajnih puteva koje su u više od 90 odsto slučajeva izazvane virusima. 
 
Terapija kašlja podrazumeva lečenje njegovog uzroka - same infekcije, kao i primenu lekova za suv ili produktivan kašalj
 
Na koji način propolis može pomoći u lečenju kašlja? 
 
Propolis, pčelinji proizvod je prirodni preparat koji ima protivupalno i inhibitorno dejstvo na određene izazivače upalnih procesa gornjih disajnih puteva. Tako da bi on bio dobra prevencija infekcija, a takođe poboljšava opšti imunitet.
 
PropoMucil je preparat koji ima dvostruki efekat, razlaže sekret te na taj način olakšava njegovo iskašljavanje, a ujedno ima snažno antimikrobno, protivupalno i antioksidativno delovanje.
 
Celu emisiju "Medikus" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.